Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä puolustuksen vuoro: Presidentti ei ole tehnyt mitään väärää

Syyttäjäpuoli lopetti omien argumenttiensa esittämisen perjantaina.

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti
Mitch McConnell kävelemässä kongressin käytävällä.
Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell kävelemässä senaatin istuntoon lauantaina.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikossyytteiden käsittelyssä alkoi tänään lauantaina uusi vaihe, kun puolustus sai puheenvuoron.

Käsittelyn aluksi asianajaja Pat Cipollone painotti, ettei presidentti Trump ole tehnyt mitään väärää. Cipollonen mukaan demokraatit haluavat virkarikosprosessin avulla sekä syrjäyttää istuvan republikaanipresidentin että viedä kansalaisilta mahdollisuuden ottaa kantaa tämän vuoden vaaleissa.

Presidentin virkarikossyytteiden käsittely alkoi tiistaina keskustelulla ja päätöksellä menettelytapasäännöistä.

Sen jälkeen syyttäjäpuoli sai esittää omia näkemyksiään kolmen päivän ajan. Lauantaista eli viidennestä istuntopäivästä alkaen on puolustuksen vuoro esittää omat näkemyksensä.

Myös puolustuspuheenvuoroille on varattu kolme päivää.

Lauantain käsittely päättyi iltaseitsemältä Suomen aikaa. Sunnuntaina senaatti pitää vapaapäivän, joten puolustuksen näkemysten käsittely jatkuu maanantaina.

Trump vasta kolmas virkarikossyytteen saanut presidentti

Edustajainhuone päätti joulukuussa nostaa Trumpia vastaan virkarikossyytteen. Syytekohdat ovat vallan väärinkäyttö ja kongressin tutkinnan vaikeuttaminen.

Epäillyssä vallan väärinkäytössä on kyse siitä, että Trump painosti Ukrainaa saadakseen itselleen hyötyä. Trump halusi Ukrainan aloittavan tutkinnan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimista Ukrainassa.

Tutkinnan vaikeuttamisessa on kyse siitä, ettei Trump suostunut tutkinnan kuultavaksi ja Valkoinen talo kielsi useiden kuultaviksi kutsuttujen todistamisen.

Trump on vasta kolmas Yhdysvaltain presidentti, joka on asetettu virkarikossyytteeseen. Aiemmat virkarikossyytteen presidenttikaudellaan saaneet ovat Bill Clinton 1998 ja Andrew Johnson 1868. Molemmat vapautettiin syytteistä.

Myös Trumpin uskotaan vapautuvan syytteistä republikaanienemmistöisessä senaatissa.

Lisää aiheesta:

"Trumpille ei ole Amerikka ensin, vaan Donald Trump ensin" – Kuusi nostoa virkarikossyytteiden esittelijöiden pääargumenteista

Demokraatit virkarikosoikeudenkäynnissä: Ukrainan avustusrahat maksettiin vasta, kun Trump paljastui – Yle seuraa tapahtumia

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti jatkuu – lue viisi pääkohtaa toisesta istuntopäivästä

Virallinen karkkikätkö pitää Yhdysvaltain senaatin työkunnossa Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä – muuta ruokaa saliin ei saa tuoda

Historiallinen oikeudenkäynti jatkuu tänään Yhdysvalloissa – lue neljä pääkohtaa eilisen istunnon annista

Toimittajalta: Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkoi tuntikausien sääntöväännöllä, ja yhdellä McConnellin käsinkirjoitetulla taipumisella

Yhdysvaltain senaatti päätti Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin säännöt – Istunto jatkui yön tunteihin, kun demokraattien esityksiä kumottiin