1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Taloudessa elpymisen merkkejä, Venäjällä unelmoidaan luonnonläheisestä elämästä, ylikapellimestari innosti kokonaista kaupunkia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Nousevan pörssikurssi käyrä tietokoneen näytöllä.
Yhdysvalloissa pörssikurssit ovat nousseet alkuvuonna jopa ennätyksiin. Samalla asiantuntijat varoittavat pörssikuplan vaarasta.AOP

Tutkimuslaitokset: Maailmantaloudessa on piristymisen merkkejä

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on reivannut hivenen alaspäin talousennusteitaan tälle ja ensi vuodelle. Samaan aikaan maailmantaloudessa näkyy jo piristymisen merkkejä, kertovat suomalaisten taloustutkimuslaitosten ennustepäälliköt Ylelle.

Esimerkiksi metsäteollisuudelle tärkeän Kiinan ulkomaankauppa ja tuonti ovat olleet kasvussa ja maan teollisuustuotanto näyttää piristymisen merkkejä.

Jos hyvät merkit pitävät paikkansa, pitäisi sen tuntua melko pian myös Suomessa.

Venäjällä ei juurikaan podeta ympäristöahdistusta, mutta "paluu menneeseen" houkuttaa

Nainen kantaa lasta
Jelena Šahrai ei kadu muuttoaan Ob-joen rannalla sijaitsevaan ekokylään.Grigori Vorobjov / Yle

Venäjällä puhutaan globaaleista ympäristöhuolista kuten ilmastonmuutoksesta paljon vähemmän kuin Suomessa. Mutta sen sijaan unelma luonnonläheisestä elämästä on vahvistunut. Mistään valtatrendistä ei ole kyse, mutta osa venäläisistä haluaa palata maalle ja elää siellä kuten vanhoina hyvinä aikoina.

Venäjällä toimii satoja erilaisia ekoyhteisöjä, joista osa ammentaa oppinsa kristinuskoa edeltävistä kansanperinteistä, osa taas kristillisyydestä.

Yle vieraili Blagodatnojen ekokylässä Novosibirskin alueella ja tapasi luonnonmukaisesti elävän Šahrain perheen.

Eero Lehtimäki sai kokonaisen kaupungin innostumaan klassisesta musiikista

Eero Lehtimäki / kapellimestari / musiikkitalo 20.01.2020
Lehtimäki opiskeli diplomi-insinööriksi pääaineenaan akustiikka. Helsingin Musiikkitalon akustiikkaa vaivaa hänen mukaansa varhaisten heijastusten puute. – Se tekee musiikista kylmän ja etäisen kuuloista, hän toteaa.Jouni Immonen / Yle

Kulttuurivieras Eero Lehtimäki haki Sibelius-Akatemiaan yli kymmenen kertaa pääsemättä sisään. Perhepiirissäkin ajateltiin, että diplomi-insinöörinä löytyisi varmemmin töitä.

Osaltaan sattumien kautta hän on nyt Joensuun kaupunginorkesterin ylikapellimestari ja kaupungin klassisen musiikin mannekiini.

Pohjoisessa kireää pakkasta, etelässä melko lauhaa

Sunnuntain sääennuste.
Ilmatieteen laitos

Sunnuntaiyön aikana lumisadealue liikkuu maan keskiosan yli kaakkoon. Lunta voi kertyä Pohjanmaalta Keski-Suomen kautta kaakkoon yltävälle alueelle 5-10 cm. Sunnuntain kuluessa sateet väistyvät ja sää poutaantuu lännestä alkaen.

Maan pohjoisosassa sää on poutaista ja laajalti selkeää. Lapissa pakkanen on paikoin kireää.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi