Kiinalaisryhmät joutuvat perumaan tai siirtämään matkojaan Lappiin juuri vilkkaimman sesongin kynnyksellä

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja arvioi, että tähän aikaan Rovaniemellä vierailee noin 7 000 - 8 000 turistia Kiinasta.

Lapin matkailu
Aasialaisia matkailijoita Kemin Lumilinna-rakennuksen edustalla.
Aasialaisia matkailijoita Kemin Lumilinna-rakennuksen edustalla.Risto Koskinen / Yle

Kiina päätti tänään keskeyttää koronaviruksen vuoksi ryhmämatkat Kiinasta ulkomaille.

Lapin matkailun kannalta Kiina teki päätöksensä juuri vilkkaimman sesongin kynnyksellä.

– Rovaniemen seudulla ollaan juuri käynnistämässä kiinalaisen uudenvuoden matkailukautta, joka on kaikkein vilkkain matkailukausi talvesta. Pääasiakkuus tulee tuolloin Kiinasta. Me odotamme juuri saapuvaksi ryhmämatkailijoita ja yksittäisiäkin matkaajia, kertoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Kärkkäinen arvioi, että sesongin aikana Rovaniemellä vierailee 7 000 - 8 000 kiinalaisturistia tai enemmän. Suurin osa heistä tulee ryhmämatkoilla. Yksittäisiä matkustajia päätös ei koske.

Kärkkäisen mukaan tällä hetkellä on vielä vaikea arvioida Kiinan tekemän päätöksen kaikkia vaikutuksia, kuten sitä, paljonko matkoja tullaan perumaan. Tilanne selvinnee lähipäivien aikana.

– Tässä vaiheessa peruutuksista ei ole oikein tietoa. Joitakin keskusteluja on käyty viime päivinä matkanjärjestäjien kanssa, mutta he ovat tietysti odottaneet tätä virallista päätöstä Kiinalta.

– Nyt kun päätös on annettu, alamme saada tietoa siitä, miten ryhmien siirto esimerkiksi seuraavalle kaudelle onnistuu.

Kärkkäinen toivoo, että mahdollisimman paljon ryhmämatkoja onnistuttaisiin siirtämään perumisten sijaan.

Kärkkäinen ei osaa arvioida, millaisia taloudellisia vaikutuksia ryhmämatkojen mahdollisesta peruuntumisesta aiheutuu Lapin matkailulle. Hän kuitenkin toteaa, että tyypillisesti kiinalaiset matkailijat käyttävät paljon rahaa kohteessa.

"Ei kovin suurta vaikutusta meidän yritykselle"

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta ei lähde arvioimaan, kuinka paljon peruuntumisia on näkyvissä. Hänen mukaansa tällä hetkellä vain joitain yksittäisiä peruutuksia on tullut, mutta ainakaan vielä ei mitään merkittävämpää ole tapahtunut.

Varausten perusteella helmikuussa, kiinalaisturistien sesongin vilkkaimpana kautena, hieman alle 2 000 kiinalaisen on määrä yöpyä ketjun hotelleissa. Jos he jäisivät tulematta, se ei Vuorentaustan mukaan olisi kohtalon kysymys.

– Kokonaisuudessaan tämä 2 000 (kiinalaisturistia) on meidän tapauksessa hyvin pieni osa kokonaisvolyymia. Sillä ei ole kovin suurta taloudellista vaikutusta juuri meidän yritykselle.

– Lapin matkailussa hyvä puoli on se, että asiakaspohja on hyvin laajaa. Ihmisiä tulee eri puolilta maailmaa.

Vuorentaustan mukaan kiinalaisturistien suosiossa ovat yleensä Rovaniemi, Saariselkä ja Luosto.

"Pieniä harmaita hiuksia on aiheuttanut"

Hotelliyrittäjä Marko Jääsköä Kiinan päätös ja koronavirustilanne on stressannut. Jääskö arvioi, että tällä hetkellä hänen hotellissaan, Santa Claus Holiday Villagessa, puolet asiakkaista on kiinalaisia turisteja. Lukuna se tekee pari sataa.

– Kyllähän tämä huolestuttava uutinen on, varsinkin näin vilkkaimman sesongin keskellä. Hieman on harmaita hiuksia aiheuttanut, Jääskö toteaa.

Yrittäjä kertoo, että peruutuksia on tullut tähän mennessä vain muutamia yksittäisiä. Ne ovat tulleet nimenomaan Wuhanin alueelta, jossa virustartunnat alkujaan tulivat ilmi.

– Sieltähän eivät ole ihmiset päässeet lähtemään.

– Mutta toisaalta, Kiina on iso maa.

Jääskö arvioi, että koko vuoden mittakaavaan asetettuna kiinalaisten matkailijoiden merkitys Lapin ja Rovaniemen seudun matkailusta on noin 10-15 prosenttia. Tällä hetkellä heidän merkitys korostuu kiinalaisen uudenvuoden vieton vuoksi.

Mikäli ryhmiä peruuntuu, hotellille jää kuitenkin ennakkomaksut.

– Periaatteessa ennakot näistä ryhmistä on meille maksettu jo, eli rahat on meillä jo kiinni täällä. Mutta loppukuluttaminen, se mitä asiakkaat täällä kuluttaisivat, se jää pois, Jääskö sanoo.

Lue myös: Tutkijat povaavat koronavirukseen sairastuvan Wuhanissa jopa 190 000 ihmistä, Kiina keskeyttää ryhmämatkat ulkomaille