Hyppää sisältöön

Sotaveteraanit katsovat Trumpin vähätelleen amerikkalaissotilaiden aivovammoja ja vaativat presidentiltä anteeksipyyntöä

Presidentti Trumpin mukaan amerikkalaissotilaiden kärsimät vammat Iranin ilmaiskuissa eivät olleet kovin vakavia. "Kuulin, että heillä oli päänsärkyä", totesi presidentti toimittajille.

Amerikkalaissotilas vartioi Yhdysvaltain Irakin-lähetystöä Bagdadissa 3. tammikuuta. Kuvituskuva. Kuva: Kyle Talbot / EPA

Lukuisat yhdysvaltalaiset veteraanijärjestöt ovat esittäneet pettymyksensä presidentti Donald Trumpin hiljattain esittämiin kommentteihin Irakissa haavoittuneiden amerikkalaissotilaiden vammoista. Asiasta kirjoittavat muun muassa Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja CNN (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoi perjantaina, että Iranin tekemissä ilmaiskuissa irakilaistukikohtiin haavoittui 34 amerikkalaissotilasta. Ministeriön mukaan sotilaat saivat iskujen seurauksena traumaattisen aivovaurion TBI:n (traumatic brain injury). Kahdeksan sotilaan vammat katsottiin niin vakaviksi, että heidät siirrettiin hiljattain hoitoon Yhdysvaltoihin.

Heti iskun jälkeen Yhdysvallat väitti, ettei yksikään sen sotilas loukkaantunut iskuissa tukikohtiin. Kun toimittajat tiedustelivat tietojen ristiriitaisuudesta Trumpilta tiedotustilaisuudessa Sveitsin Davosissa, totesi presidentti, että hän kuuli itse vammoista vasta useita päiviä iskujen jälkeen.

– Kuulin, että heillä oli päänsärkyä ja joitakin muita asioita, mutta voin kertoa, ettei kyse ole mistään kovin vakavasta. En pidä kyseisiä vammoja hyvin vakavina verrattuna muihin vammoihin, joita olen nähnyt. Olen nähnyt ihmisiä, joilla ei ole jalkoja eikä käsiä, totesi presidentti.

"Osoitus ymmärryksen puutteesta"

Lukuisat sotaveteraaneja edustavat järjestöt, muun muassa nimekäs Veterans of Foreign Wars (VFW) katsovat, että kommenteillaan Trump vähättelee amerikkalaissotilaiden kärsimiä vammoja. VFW:n komentaja William “Doc” Schmitz toivoo järjestön julkaisemassa kannanotossa (siirryt toiseen palveluun) presidentiltä anteeksipyyntöä.

Schmitz korostaa, että TBI on vakava vamma, johon ei voi suhtautua kevyesti. TBI:n tiedetään aiheuttavan masennusta, muistinmenetystä, vakavia päänsärkyjä, huimausta ja uupumusta. Kaikki edellä mainitut oireet voivat olla sekä lyhyt- että pitkäkestoisia.

– VFW odottaa, että presidentti pyytää anteeksi palvelusmiehiltään ja -naisiltaan virheellisiä huomautuksiaan. Lisäksi toivomme, että sekä hän että Valkoinen talo yhdistävät voimansa kanssamme pyrkimyksissämme tiedottaa amerikkalaisia TBI:n vaaroista, toteaa Schmitz.

Niin ikään IAVA-järjestön (Iraq and Afghanistan Veterans of America) toimitusjohtaja Jeremy Butler tuomitsee Trumpin kommentit.

– Ne osoittavat ymmärryksen puutetta TBI:stä sekä siitä, millaisissa olosuhteissa palvelusmiehemme toimivat maailmalla, kommentoi Butler sähköpostissaan Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

AMVETS-veteraanijärjestön toiminnanjohtaja Joe Chenelly kertoo puolestaan järjestönsä ”tekevän yhteistyötä Valkoisen talon kanssa varmistaakseen, että presidentti on tietoinen pientenkin aivotärähdysten vakavuudesta, joissa niissäkin on kyse aivovammoista”.

Valkoinen talo ei ole kommentoinut asiaa.

Lue myös:

.
.