Yle seuraa: Koronavirus voi tarttua jo itämisaikanaan, ja sen kyky levitä on kiinalaisviranomaisten mukaan vahvistumassa

Koronavirukseen on kuollut tähän mennessä ainakin 56 ihmistä. Hongkong kieltää Hubein asukkaita matkustamasta alueelleen.

koronavirus
Wuhanin kaupungissa sijaitsevaan sairaalaan saapuneen miehen ruumiinlämpöä mitattiin 25. tammikuuta 2020.
Wuhanin kaupungissa sijaitsevaan sairaalaan saapuneen miehen ruumiinlämpöä mitattiin 25. tammikuuta 2020.Hector Retamal / AFP

Kiinan kansallisen terveyskomission mukaan koronaviruksen kyky levitä on vahvistumassa ja tautitapausten määrä voi yhä kasvaa.

Koronaviruksen itämisaika voi vaihdella yhdestä vuorokaudesta kahteen viikkoon. Virus voi tarttua jo itämisaikanaan, sanoi tiedotustilaisuudessa asiaa kommentoinut terveyskomission ministeri Ma Xiaowei.

Näin ei ollut vuosina 2002–03 satoja ihmisiä tappaneen sars-viruksen kohdalla.

Ministeri Man mukaan viranomaisten tietämys uudesta viruksesta on vielä rajallinen. Ei tiedetä, millaisia riskejä viruksen muuntuminen voi aiheuttaa.

Hänen mukaansa on mahdollista, että virus on lähtöisin villieläimestä.

Komission varaministeri arvioi, että koronaviruksen leviäminen voidaan saada hallintaan. Varaministeri Li Binin mukaan Kiina on tehnyt tehokkaita toimia tilanteen hillitsemiseksi.

Matkustajia tarkkailtiin lämpökameran avulla koronavirustapausten ehkäisemiseksi Bandaranaiken kansainvälisellä lentokentällä Sri Lankassa 24. tammikuuta 2020.
Matkustajia tarkkailtiin lämpökameran avulla koronavirustapausten ehkäisemiseksi Bandaranaiken kansainvälisellä lentokentällä Sri Lankassa 24. tammikuuta 2020.Chamila Karunarathne / EPA

Hongkong kieltää Hubein asukkailta pääsyn kaupunkiin

Hongkongin viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina, että kaupunki kieltää maanantaista alkaen Hubein maakunnan asukkaiden pääsyn erityishallintoalueelle. Kielto koskee myös niitä, jotka ovat vierailleet Hubeissa kuluneen 14 päivän aikana. Rajoitus ei koske Hongkongin asukkaita.

Koronavirustartuntojen leviämisen on kerrottu alkaneen joulukuun lopulla Hubeissa sijaitsevasta Wuhanin miljoonakaupungista villieläimiä myyvältä torilta.

Wuhan on Hubein maakunnan pääkaupunki keskisessä Kiinassa. Alueella on havaittu valtaosa kuolemantapauksista ja tartunnoista.

Villieläinten myynti kiellettiin

Kiinassa viruksen leviämistä on yritetty estää esimerkiksi eristämällä kokonaisia suurkaupunkeja. Matkustuskiellot vaikuttavat arviolta 56 miljoonaan ihmiseen.

Pekingin, Shanghain ja Xi'anin kaupungit sekä Pekingin lähellä sijaitsevat Shandongin ja Hebein maakunnat ryhtyvät kamppailemaan viruksen leviämistä vastaan pysäyttämällä linja-autoliikenteen.

Kiina ilmoitti sunnuntaina kieltävänsä villieläinten myynnin toreilla, ravintoloissa sekä ruoka- ja verkkokaupoissa koko maassa. Kiinan maatalousministeriö kehotti lisäksi alueviranomaisia eristämään paikat, joissa villieläimiä kasvatetaan ja kieltämään niiden kuljetuksen.

Rokotetutkimukset edistyneet

South China Morning Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan tutkimukset rokotteen kehittämiseksi ovat edistyneet. Kiinan tautientorjuntakeskus kertoi sunnuntaina, että tutkijat ovat eristäneet viruksia ja ovat valitsemassa sopivaa kantaa rokotetta varten.

Kiina on jälleen kertonut uusista virustartuntaan liittyvistä kuolemista. Kuolleita on viranomaisten mukaan nyt 56. Sairastuneiden kokonaislukumäärä on ylittänyt 2 000:n tapauksen rajan.

Shanghaissa ensimmäinen kuolemantapaus

Kiinan itärannikolla sijaitsevan Shanghain viranomaiset kertoivat varhain sunnuntaina Suomen aikaa ensimmäisestä viruskuolemasta kaupungissa. Viruksen kuolleella hyvin iäkkäällä miehellä oli viranomaisten mukaan myös aiempia terveysongelmia. Tartuntatapauksia on Shanghaissa vahvistettu noin 40.

Tartuntoja on tavattu laajasti eri puolilta Kiinaa ja jonkin verran myös muista maista.

South China Morning Postin sivuilla (siirryt toiseen palveluun) olevan ja ripeästi päivittyvän laskurin mukaan vahvistettujen tartuntojen lukumäärä Manner-Kiinassa olisi jo yli 2 000.

Luku nousee lähelle 2 100:aa, kun mukaan lasketaan muualta maailmasta raportoidut tartunnat, esimerkiksi viisi Hongkongista, yli 20 muualta Aasiasta, neljä Australiasta ja kolme Ranskasta.

Vahvistetuista koronatartunnoista ilmoittaneet maat. Kiina, Etelä-Korea, Japani, Taiwan, Thaimaa, Vietnam, Singapore, Usa, Ranska, Nepal, Malesia ja Australia. Lähde: AFP, Reuters, Yhdysvaltain tautikeskus, Kiinan kansallinen terveyskomitea.
Joonas Haverinen / Yle

Evakuointisuunnitelmia usealla maalla

Kanada on kertonut maan ensimmäisestä koronavirusepäilystä. Tartuntaa epäillään miehellä, joka matkusti aiemmin tällä viikolla Wuhanista Torontoon. Yhdysvalloissa puolestaan todettiin sunnuntaina maan kolmas koronavirustapaus Wuhanista Kaliforniaan matkustaneella miehellä. Japanissa todettiin neljäs tautitapaus niin ikään Wuhanista Japaniin lomalle saapuneella miehellä.

Yhdysvallat, Ranska ja Japani ovat tehneet suunnitelmia kansalaistensa evakuoimiseksi Wuhanista. Japanin pääministeri Shinzō Abe ilmoitti sunnuntaina, että Japanin hallitus järjestää Wuhanista evakuointilennon halukkaille japanilaisille.

Lauantaina Suomen aikaa Kiinan presidentti Xi Jinping varoitti uudenlaisen koronaviruksen leviämisen kiihtyvän. Valtiollisen uutistoimisto Xinhuan mukaan Xi tarjosi yhdeksi ratkaisuksi keskusvallan vahvistamista.

Lisäksi Kiina kertoi keskeyttävänsä kansalaistensa ryhmämatkat ulkomaille.

Lomakauden jatkoa suunnitellaan

Tauti puhkesi kesken vuoden vilkkaimman lomasesongin. Kiinalainen uusivuosi on maassa perinteinen perhejuhla, jonka aikana miljoonat matkustavat kotiseuduilleen.

Kiinan pääministerin Li Keqiangin luotsaama työryhmä suunnittelee pidennyksiä noin viikon kestävään lomaan, kertoo valtion televisiokanava CCTV.

Työryhmä suunnittelee etätyöskentelyn tukemista ja muita toimia matkustajamäärien hillitsemiseksi. Myös koulut voivat avata ovensa normaalia myöhemmin.

Ranskan viranomaiset vahvistivat perjantaina kolme koronavirustartuntaa. Pariisissa sunnuntaille kaavailtu kiinalaisen uudenvuoden juhlaparaati on peruttu koronavirustartuntojen takia. Pariisin pormestari Anne Hidalgo sanoo, että kyse on varotoimenpiteestä, ja että aloite juhlan perumiselle tuli kaupungin kiinalaisyhteisöltä.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin kello 23.00 asti.

Lue myös:

Kiinalaisryhmät joutuvat perumaan tai siirtämään matkojaan Lappiin juuri vilkkaimman sesongin kynnyksellä

Suomalainen vaihto-opiskelija koronaviruksen piinaamassa Wuhanissa: "Asuntolan ovella mitataan joka kerta kuume"

Tutkijat: Kiinan koronavirus saattaa olla peräisin myrkyllisistä käärmeistä

Kuinka vaarallinen uusi koronavirus on ja miten se leviää? Tämän tiedämme nyt maailmalla riehuvasta viruksesta

Lähteet: Reuters, AFP