Lehti: Äärioikeistolaiset kasvava ongelma Saksan armeijassa – erityisen paljon ääriajattelua on paljastunut erikoisjoukoissa

Welt am Sonntag -lehden mukaan tutkinnassa on yli 500 ääriajattelusta epäiltyä sotilasta.

äärioikeisto
Marssivien sotilaiden jalkoja.
Saksan puolustusvoimissa tutkitaan noin 550 sotilaan äärioikeistoyhteyksiä. Kuvituskuva.EPA

Saksan puolustusvoimat kamppailee sotilaiden lisääntyvän ääriajattelun kanssa. Kasvavan ongelman aiheuttavat Welt am Sonntag -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) äärioikeistolaiset sotilaat.

Saksan sotilastiedustelupalvelua MADia johtava Christof Gramm sanoo lehden haastattelussa, että noin 550 äärioikeistolaiseksi epäiltyä sotilasta on tutkinnan kohteina. Pelkästään viime vuonna uusia epäiltyjä paljastui 360.

Erityisen paljon äärioikeistolaisiksi epäiltyjä sotilaita on paljastunut armeijan KSK-erikoisjoukoista. Sotilaiden määrään suhteutettuna on erikoisjoukoissa äärioikeistolaisiksi epäiltyjä viisinkertaisesti koko Bundeswehriin verrattuna.

Grammin mukaan tutkinnassa on tällä hetkellä 20 KSK:n sotilasta, mikä on kaksinkertaisesti vuoden takaiseen verrattuna.

Gramm sanoo haastattelussa, että sotilaillakin on ilmaisunvapaus, vaikkakin rajatumpi kuin keskivertokansalaisilla.

– Luonnollisesti sotilas voi äänestää Die Linkeä [laitavasemmisto] tai AfD:tä [laitaoikeisto]. Se ei kuulu meille, Gramm painottaa.

Sotilastiedustelupalvelua on Saksassa aiemmin syytetty sotilaiden ääriyhteyksien heikosta valvonnasta. Saksassa paljastui esimerkiksi vuonna 2017 pitkään valmisteltu äärioikeistolainen terrorisuunnitelma, jossa Bundeswehrin sotilas oli tekeytynyt syyrialaiseksi turvapaikanhakijaksi.

Lue myös:

Saksassa juutalaisviha vahvistuu ja joukkomurha jäi vain yhden oven päähän – "Minulle sanotaan: Totu siihen"

Eurooppa-kirje: Saako Saksassa puhua enää mistään, vai puhutaanko kaikesta edelleen ihan liikaa?

Saksa heräsi uuteen todellisuuteen poliitikkomurhan jälkeen – Myös berliiniläispoliitikko Anne Helm oli tappolistalla, ja bussipysäkillä hänen viereensä istui kaksi miestä

Saksassa kahdeksaa äärioikeistoon kuuluvaa miestä syytetään terroristiryhmän muodostamisesta