Hyppää sisältöön

Auschwitzissa syntynyt Angela Orosz Richt: Äiti pelkäsi, että rotat söisivät minut – katso tallenne kuolemanleirin vapauttamisen vuosijuhlasta

Tänään on kulunut 75 vuotta Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisesta.

Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vapauttamisesta on nyt kulunut 75 vuotta. Kuva: Lukasz Gagulski / EPA

Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vapauttamisen 75-vuotispäivän muistotilaisuudet alkoivat maanantaiaamuna seppeleenlaskulla.

Iltapäivällä muistotilaisuudet jatkuivat keskitysleirin museoalueella. Tilaisuuden voit katsoa myös jälkikäteen alla olevasta videosta.

Nykyisin museona toimivassa Auschwitz-Birkenaussa järjestettävään tilaisuuteen odotettiin saapuvaksi noin 200 leiriltä selviytynyttä. Monet ovat olleet paikalla lapsineen, lastenlapsineen ja lastenlastenlapsineen jo eilisillasta saakka.

– Haluamme, että seuraavat sukupolvet tietävät, mitä koimme ja ettei sitä tapahtuisi koskaan enää, sanoi Auschwitzista selviytynyt David Marks, 93.

Marksin romanianjuutalaisesta perheestä 35 sukulaista kuoli keskitysleirillä.

Natsit murhasivat Auschwitzin keskitysleirillä kaikkiaan noin 1,1 miljoonaa ihmistä. Suurin osa uhreista oli juutalaisia. Leirillä tapettiin myös muun muassa romaneja, venäläisiä sotavankeja, puolalaisia ja seksuaalivähemmistöjen edustajia.

Minulla ei ole hautoja, joilla vierailla.

Yvonne Engelman

Natsit perustivat Auschwitzin tuhoamisleirin vuonna 1940. Puna-armeijan sotilaat vapauttivat leirin 27. tammikuuta 1945.

Monille vierailu haudoilla

Joillekin keskitysleirin alue on myös heidän vanhempiensa, isovanhempiensa ja muiden sukulaisten hauta. Monet lausuivat kaddishia, juutalaisten rukousta kuolleille.

– Minulla ei ole hautoja, joilla vierailla. Tiedän, että vanhempani murhattiin täällä ja poltettiin. Minä muistelen heitä siis näin, sanoi 92-vuotias Yvonne Engelman.

Engelman itse säästyi kuolemalta Auschwitzissa hiuskarvan varassa. Hänet tuotiin Tshekkoslovakiasta karjavaunuissa, riisuttiin alasti, ajeltiin kaljuksi ja vietiin kaasukammioon. Kuin ihmeen kaupalla, kaasukammio ei kuitenkaan toiminut.

Engelman oli orjatyössä ja kuolemanmarssilla, mutta jäi henkiin. Nykyisin hän asuu Australiassa, ja mukanaan hänellä oli kolme sukupolvea sukulaisia ympäri maailmaa.

Angela syntyi Auschwitzissa

Angela Orosz Richtin äiti oli niin aliravittu, että keskitysleirin vartijat eivät koskaan saaneet tietää hänen olleen raskaana.

– Hänestä ei näkynyt kolmannella kuulla, eikä hänestä näkynyt paljon yhdeksännelläkään kuulla. Minä olin niin pieni, painoin vain paunan (puoli kiloa) syntyessäni, Orosz Richt kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Angela Orosz Richt syntyi Auschwitzissa 21. joulukuuta 1944, vain viikkoja ennen kuin leiri vapautettiin. Hänen äitinsä oli kuljetettu leiriin Unkarista puoli vuotta aikaisemmin. Hänet lähetettiin Josef Mengelen, "kuoleman enkelin" parakkiin. Vakavasta aliravitsemuksestaan huolimatta hän onnistui kantamaan vauvan täysiaikaiseksi.

– Hän käytti mitä tahansa löytämiään papereita päälläni, hän piti minua piilossa.

Oli Jumalan ihme, että hänen onnistui imettämään minua. Hän sai vain vettä juodakseen, mutta maitoa tuli silti.

Angela Orosz Richt

– Hänen suurin huolensa oli, kun hänen oli pakko seistä nimenhuudossa, että rotat söisivät minut eikä hän löytäisi minua, kun hän tulee takaisin sisälle.

– Oli Jumalan ihme, että hänen onnistui imettämään minua. -- Hän sai vain vettä juodakseen, mutta maitoa tuli silti.

Nyt 75-vuotias isoisoäiti Montrealista Kanadasta vierailee Auschwitzissa. Hän on päättänyt puhua taustastaan, koska nouseva antisemitismi huolettaa.

– Olen peloissani lastenlasteni vuoksi. Olen isoisoäiti, ja siksi olen päättänyt kertoa äitini tarinasta, ehkä ihmiset oppivat siitä, Angela Orosz Richt sanoo.

Lisää aiheesta:

Auschwitzin eloonjääneiden helvetti päättyi 75 vuotta sitten – katso video vapauttamisen hetkistä ja miltä keskitysleirillä näyttää nyt

Auschwitz oli läsnä ruokapöydässämme joka päivä, sanoo keskitysleiriltä selvinneen lääkärin poika – leiri vapautettiin 75 vuotta sitten

Saksassa juutalaisviha vahvistuu ja joukkomurha jäi vain yhden oven päähän – "Minulle sanotaan: Totu siihen"