Hyppää sisältöön

Italian oikeisto hävisi tärkeät paikallisvaalit täpärästi – Matteo Salvinin yritys horjuttaa hallitusta ei onnistunut

Vasemmisto säilytti valtansa perinteisellä tukialueellaan Emilia-Romagnassa.

Italialaismediassa uskotaan, että niin kutsuttu Sardiiniliike sai ihmiset uurnille normaalia vilkkaammin. Kuva Sardiiniliikkeen mielenosoituksesta Milanossa viime joulukuulta. Kuva: Nicola Marfisi / EPA

Italian paikallisvaaleissa vasemmistopuolueet säilyttivät valtansa tärkeällä tukialueellaan Emilia-Romagnassa Pohjois-Italiassa.

Alueen paikallisvaaleja on seurattu nyt poikkeuksellisen tarkasti, sillä Matteo Salvinin johtama oikeistopopulistinen Lega-puolue kampanjoi siellä aktiivisesti.

Demokraattisen puolueen ehdokas Stefano Bonaccini sai Emilia-Romagnassa noin 51 prosenttia äänistä ja Legan Lucia Borgonzoni 44 prosenttia. Italian sisäministeriö julkisti tulokset maanantaina.

Salvinin Lega-puolueelle povattiin ennusteissa isompaa äänivyöryä.

Voitto Emilia-Romagnassa olisi auttanut Legaa horjuttamaan Italian keskustavasemmistolaista hallitusta. Se olisi ollut myös symbolisesti tärkeä, sillä vasemmistopuolueet ovat hallinneet Emilia-Romagnaa 75 vuotta.

Italialaismediassa uskotaan, että äärioikeistoa vastustava niin kutsuttu Sardiiniliike sai ihmiset uurnille normaalia vilkkaammin. Liike perustettiin juuri Bolognassa, joka on Emilia-Romagnan hallintoalueen pääkaupunki.

Oikeistoallianssi voitti sen sijaan selkeästi Etelä-Italiassa Calabrian maakunnassa, jossa on myös äänestetty paikallisvaaleissa. Silvio Berlusconin puolueen Forza Italian ehdokas sai äänistä 55 prosenttia.

Lue lisää:

“Äänestin ennen vasemmistoa, sitten vihreitä ja nyt La Legaa” – tänään mitataan oikeistopopulistien suosiota Italian vasemmistolaisimmassa kolkassa

"Karkotetaan kaikki siirtolaiset ja upotetaan Sea Watch -laiva" – Italian Giorgia Meloni luotsaa äärioikeistolaista puoluettaan marginaalista kansan suosioon