Paperikoneet pysähtyivät myös Etelä-Karjalassa – kiky-tunnit hiertävät työnantajan ja työntekijöiden välissä

Paperiliitto ilmoitti pidentävänsä lakon kahdesta viikosta kolmeen viikkoon, ellei sopua synny. Lakon sovittelu jatkuu huomenna tiistaina.

työtaistelut
Yksityiskohta paperikoneesta
Paperiliiton lakkoa yritetään ratkoa jälleen huomenna tiistaina.YLE

Paperikoneet ovat pysähtyneet myös Etelä-Karjalassa.

Lakkoon osallistuu Etelä-Karjalassa kuusi työpaikkaa eli Stora Enson kolme yksikköä, UPM Kymmene ja Fin-Terpuu Oy sekä Metsä Fibre. Lakossa on yhteensä pari tuhatta mekaanisen metsäteollisuuden ja Paperiliiton työntekijää.

Keskeinen kiistakysymys ovat työaikaa pidentäneet kiky-tunnit, jotka työntekijäpuoli haluaa pois ja joista työnantajapuoli haluaa pitää kiinni.

Stora Enso Honkalahden sahalta luottamushenkilö Juha Konttinen ennakoi sovittelusta hankalaa, sillä osapuolten näkemykset ovat kaukana toisistaan.

– Teemme 24 tuntia tuotantoa niin sanotusti talkootyöllä, eli emme saa palkkaa siltä ajalta. Kyllä se yhtiötä hyödyttää hirmu paljon, mutta me emme saa siitä mitään. Ja meillä se kohdistuu arkipyhiin ja viikonloppuihin, eli se on sitä vapaa-ajan menetystä. Ja kun siitä ei saada korvausta, niin kyllä se hiertää. Tuottavuutta pitäisi nostaa muulla tavalla, kuin lisätyöllä, joka otetaan vähästä vapaa-ajasta, joka meillä vuorotyössä on, Konttinen sanoo.

Paperikoneet sulkevan lakon oli aluksi määrä kestää kaksi viikkoa, mutta sunnuntai-iltana Paperiliitto ilmoitti pidentävänsä lakon kolmannella viikolla. Lakon sovittelu jatkuu huomenna tiistaina.