1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lakot

Oulun Stora Enso sulki paperikoneensa, usea saha ja puujalostamo kiinni – metsäteollisuuden lakko näkyy eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata

Lakot laajenivat aiemmin ilmoitetusta kahdesta viikosta kolmeen viikkoon. Metsäteollisuus ry vastasi työsululla.

Stora Enson Oulun tehtaan koneet ajettiin alas jo sunnuntai-iltana. Kuva: Risto Degerman / Yle

Metsäteollisuuden lakko on alkanut maanantaina, lakossa on koko Suomessa noin 17 000 henkilöä. Paperiliiton ja ammattiliitto Pron lakko on sulkenut Pohjois-Pohjanmaalla Oulun Stora Enson tehtaan toiminnan lähes täysin.

– Ympäristönsuojelun ja laitteistonsuojelun väki on töissä, kertoo Oulun Stora Enson pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen.

Kaikkosen mukana lakkovahteja on Nuottasaaressa sijaitsevan tehtaan porteilla varmistamassa, että tieto kello aamukuudelta alkanesta työtaistelusta kulkee sen piirissä oleville.

Teollisuusliitosta lakossa ovat muun muassa Kuusamon Pölkyn, Haapajärven Ha-San ja Kitkawoodin työntekijät. Pohjois-Pohjanmaalta lakossa on Teollisuusliiton julkaiseman listan mukaan useita mekaanisen metsäteollisuuden toimipaikkoja (siirryt toiseen palveluun).

Paperiliitto ja Teollisuusliitto ovat kertoneet jatkavansa lakkoa aiemmin ilmoitetun kahden viikon sijasta kolmeen viikkoon. Yli puolet nyt työtaistelun piirissä olevista työntekijöistä on paperiliittolaisia.

Aiemmin ilmoitettu teknologiateollisuuden ja kemian alan lakon alkaminen siirtyy kahdella viikolla, työministeri Tuula Haataisen siirrettyä sitä. Näin ollen työtaistelutoimenpiteillä ei ole nyt vaikutusta esimerkiksi Kemira Chemicalsin, lääkeainetehdas Fermion Oy:n ja Raahen SSAB:n terästehtaan toimintaan.

Työnantajia edustava Metsäteollisuus puolestaan ilmoitti sunnuntaina kolmen vuorokauden työsulusta paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa 10. helmikuuta alkaen. Sulku koskisi 12 tuotantolaitosta.

Ainakin Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työehtosopimusneuvotteluja jatketaan tiistaiaamuna.

Lisää aiheesta:

Paperitehtaiden lakko alkoi, viime hetken neuvotteluissa ei päästy sopuun – Paperiliitto ilmoitti laajentavansa lakkoa kolmannelle viikolle

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)