Paperitehtaat pysähtyivät aamulla – Stora Enson pääluottamusmies: "Lähdemme siitä, että kiky-tunnit poistuvat"

Paperiliiton lakko astui voimaan, kun osapuolet eivät saaneet sopua aikaan sunnuntaina. Lakkoavustuksia nostettiin

lakot
Lakkovahteja Anjalan paperitehtaan portilla.
Lakkovahteja Anjalan paperitehtaan portilla.Jesse Mäntysalo / Yle

Paperitehtaiden tuotanto pysähtyi tänään aamulla, kun Paperiliiton työntekijät menivät lakkoon.

Lakon piiriin kuuluu 9 000 Paperiliiton jäsentä. Lakon on määrä kestää kolme viikkoa. Lakko astui voimaan, kun osapuolet eivät saanet sopua aikaan sunnuntaina. Osapuolet palaavat seuraavan kerran neuvottelupöytään tiistaina yhdeksän aikaan aamulla.

Paperikoneet sulkevan lakon oli aluksi määrä kestää kaksi viikkoa, mutta sunnuntai-iltana Paperiliitto ilmoitti pidentävänsä lakkoa kolmannella viikolla. Näin ollen lakko kestäisi aina 17. helmikuuta asti.

Metsäteollisuus ilmoitti sunnuntaina iltapäivällä kolmen vuorokauden työsulusta paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa. Sulku järjestetään 10. helmikuuta alkaen 12 tuotantolaitoksessa.

Lakkolainoja taataan

Jopa kolmeviikkoiseksi mahdollisesti venyvä lakko alkaa tuntua jo monen taloudessa. Metsä Groupin Kemin tehtaiden pääluottamusmies Juhani Simula sanoo, että avustuksia nostetaan ja muutakin apua on tulossa.

– Nuoria pareja on tiukilla. Lakkoavustus oli Paperiliitolla 16 euroa ja nyt se nostettiin 50 euroon joka päivältä. Se helpottaa paljon, mutta ei tee autuaaksi.

Lisäksi Paperiliiton Kemin ammattiosasto 33 tekee Simulan mukaan varmaan tänään päätöksen, että lakkolainoja saa ja osasto takaa ne.

– Kaikkea tämmöistä yritetään, että ihmiset pystyvät elämään, Simula kertoo.

"Lakko ei ole kenellekään hyvä juttu"

Stora Enson Anjalan paperitehtaan tuotantopuolella oli aamulla hiljaista, mutta muutamia rekkoja ajoi portista sisään ja ulos. Tehtaan pääportilla päivysti viisi miestä lakkovahdissa.

Pääluottamusmies Jari Punakiven mukaan Paperiliiton ja Metsäteollisuuden näkemykset ovat edelleen kaukana toisistaan.

– Työnantaja pitää tavoitteistaan kiinni ja meilläkin on omat tavoitteemme. Lähdemme siitä, että kiky-tunnit poistuvat ja ulkopuolisen työvoiman rajaukset pysyvät, Punakivi sanoo.

Jari Punakivi Anjalan tehtaan portilla.
Pääluottamusmies Jari PunakiviJesse Mäntysalo / Yle

Koneet seisovat myös UPM Raflatacin tehtaalla Tampereen Tesomalla. Tehtaan pääluottamusmies Pertti Niemi arvioi, että Metsäteollisuus on avaintekijä nyt, kun kemianteollisuuden lakkoa on siirretty kahdella viikolla eteenpäin.

– Lakko ei ole kenellekään hyvä juttu. Toivotaan, että saadaan työrauha ja jatketaan niin kuin ennenkin, Niemi sanoo.

Pietarsaaressa UPM:n Alholman sahalla aamu on sujunut rauhallisesti. Pääluottamusmies Vuokko Piippolaisen mukaan lakot ovat valitettavia. Osa perheellisistä työntekijöistä on pohtinut sivutöiden tekemistä lakon aikana.

Piippolaisen mukaan suurin osa on kuitenkin lakon kannalla.

– Jos emme saa sopimusta, palkasta lähtee 20 prosenttia pois.

Kiky-tunnit jakavat edelleen osapuolia

Paperiliitto on jo aiemmin sanonut, että kilpailykykysopimuksen mukaiset kiky-tunnit saavat jäädä menneisyyteen. Metsäteollisuus on puolestaan tyrmänyt palkansaajapuolen vaatimukset kiky-tuntien poistamisesta.

Stora Enson Oulun tehtaan pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen sanoo, ettei kiky ole juuri auttanut Suomen kilpailukykyä ainakaan metsäteollisuudessa. Kaikkosen mukaan metsäteollisuuden kilpailukyvyn määrittää paljon enemmän muu kulurakenne kuin palkat.

– Jos työnantajakin on kertonut, että kymmenen miljoonaa euroa vuositasolla on ollut heille hyöty kilpailukykysopimuksen työajan pidennyksestä, niin eihän sillä ole mitään merkitystä kokonaisuudessa, Kaikkonen huomauttaa.

Teknologiateollisuudessa kiky-tunneista luovuttiin vuodenvaihteessa. Metsäteollisuuden mukaan Teollisuusliiton sopimuksesta ei voi ottaa mallia.

Metsäyhtiöiden pörssikurssit laskussa

Kolmen suuren metsäyhtiön pörssikurssit lähtivät voimakkaaseen laskuun heti aamulla, kun kaupankäynti alkoi. Eniten on laskenut Metsä Boardin osake, joka on ollut noin kahdeksan prosentin pudotuksessa. Stora Enson kurssi on laskenut eilisestä noin neljä prosenttia ja UPM:n noin kolme prosenttia.

Aamun pudotuksen jälkeen yhtiöiden kurssit ovat pysyneet suunnilleen ennallaan.

Anjalan paperitehdas.
Anjalan paperitehdas.Jesse Mäntysalo / Yle

Sosiaali- ja terveydenhoitoaloja edustavat palkansaajaliitot Tehy, Super ja JHL ovat vaatineet, että niiden jäsenten tulisi saada kevään työehtoneuvotteluissa vientialoja kovempia palkankorotuksia.

Juttu päivittyy.

Lue aiheesta lisää:

Paperitehtaiden lakko alkoi, viime hetken neuvotteluissa ei päästy sopuun – Paperiliitto ilmoitti laajentavansa lakkoa kolmannelle viikolle

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välille on syntynyt neuvottelutulos – työmarkkinakierroksen avaussopimus syntymässä

Ylen kysely: Kansa soisi hoitajille vientialoja korkeammat palkankorotukset