1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lastensuojeluilmoitukset

Ennakollisten lastensuojeluilmoitusten määrät ovat nousussa Kainuussa

Kainuussa tehtiin viime vuonna 21 ennakollisia lastensuojeluilmoitusta 19 eri henkilöstä.

Lastensuojeluilmoitukset
lastensuojelu
Ilmoitusten taustalla on usein jommankumman vanhemman päihde- tai mielenterveysongelmat. Kuvituskuva.Marko Väänänen / Yle

Ennakollisia lastensuojeluilmoituksia tehtiin Kainuussa viime vuonna enemmän kuin edellisvuonna.

Ennakollinen lastensuojeluilmoitus tehdään jo ennen lapsen syntymää ja sen tekee yleensä viranomainen, kuten poliisi tai neuvola. Viime vuonna Kainuussa tehtiin viime vuonna 21 ennakollista lastensuojeluilmoitusta 19 eri henkilöstä. Edellisvuonna ilmoituksia tehtiin 15, 12 eri henkilöstä. Puolanka ei ole mukana näissä tilastoissa.

Ilmoituksen taustalla ovat useimmiten jomman kumman vanhemman päihde- tai mielenterveysongelmat. Ilmoitus johtaa aina elämäntilanteen kartoitukseen, jossa selvitellään vanhempien terveystilanne, taloudellinen tilanne, asuminen ja jaksaminen sekä mahdollisuus tukeutua läheisiin.

– Jos esimerkiksi nähdään päihdeongelma, niin raskausaikana tehdään yhteistyötä riippuvuuksien hoidon, äitiyspoliklinikan ja neuvolan kanssa, ja katsotaan, kuinka turvataan raskaus, että voisi olla raittiina. Lisäksi selvitetään, onko tarvetta ensi- ja turvakotijaksolle, Kainuun soten johtava sosiaalityöntekijä Veera Rinne sanoo.

Kainuussa ennakollisia lastensuojeluilmoituksia ei tehdä kiusallaan ja turhaan.

– Viime vuonna tuli tasan yksi ilmoitus, jonka on tehnyt joku muu kuin viranomainen, Rinne sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)