Poliisi julkaisi kuvat: tällaisten jengiliivien pitämisestä voi rapsahtaa sakot – kieltolistalla neljän rikollisjärjestön tunnukset

Poliisi varautuu siihen, että United Brotherhoodin jäsenet kiertäisivät toimintakieltoa palaamalla vanhoihin tunnuksiin.

United Brotherhood
rikollisjärjestöjen united brotherhood, natural born killers, rogues gallery takkien selkämykset
Natural Born Killers, Rogues Gallery ja M.O.R.E yhdistyivät United Brotherhood -nimen alle vuonna 2010. Poliisihallitus tulkitsee, että myös niiden tunnukset on nyt kielletty.Poliisi, Jyrki Lyytikkä / Yle

Poliisihallitus on julkaissut ohjeet kentällä toimiville poliisille siitä, miten rikollisjärjestö United Brotherhoodin toimintaan puututaan.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi United Brotherhoodin ja sen alaosasto Bad Unionin perjantaina tilapäiseen toimintakieltoon. Päätös liittyy oikeudenkäyntiin, jossa poliisi ja syyttäjä vaativat järjestöjen lakkauttamista. Lopullinen oikeuden päätös tulee myöhemmin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun järjestäytyneen rikollisuuden ryhmä asetetaan toimintakieltoon. Vastaavia linjauksia on aiemmin tehty Hollannissa, Saksassa ja Tanskassa.

Näihin kaikkeen poliisi aikoo puuttua:

  • Tunnukset ja värit. Poliisihallituksen mukaan United Brotherhoodin ja Bad Unionin tunnusten tai niiden muunnelmien käyttäminen erityisesti yleisillä paikoilla voidaan katsoa laittomaksi yhdistystoiminnan harjoittamiseksi. Kieltolistalla ovat myös niiden kolmen jengin tunnukset, jotka yhdistyivät United Brotherhoodiksi vuonna 2010.
  • Kokoontuminen. United Brotherhoodilla ja Bad Unionilla on ollut käytössään useita kerhotiloja eri paikkakunnilla. Tilojen käyttäminen tai uusien hankkiminen voidaan katsoa kielletyksi yhdistystoiminnan jatkamiseksi. Sinänsä jäsenten kanssakäyminen ja yhteydenpito eivät ole kiellettyä.
  • Sosiaalinen media. Poliisihallituksen mukaan myös United Brotherhoodin toiminta sosiaalisessa mediassa voidaan katsoa kielletyksi yhdistystoiminnaksi.

Laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta voi saada sakot. Poliisi voi myös takavarikoida jengitunnuksia ja muuta vastaavaa materiaalia.

Poliisitarkastaja Teemu Saukoniemen mukaan jokainen tapaus selvitetään erikseen. Poliisi ottaa vastaan myös vinkkejä UB:n toiminnasta.

– Ei tarvitse soittaa hätäkeskukseen, jos näette jonkun kulkevan kielletyt liivitunnukset päällä. Vinkkejä voi kuitenkin lähettää hitaampia kanavia pitkin.

Poliisille voi lähettää kiireettömän vinkin esimerkiksi täältä (siirryt toiseen palveluun).

Koska kiellettyjen tunnusten kantamisesta voidaan rangaista korkeintaan sakoilla, tehtävät eivät mene poliisin tärkeysjärjestyksessä kärkeen.

Myös kolme muuta liivitunnusta päätyi kieltolistalle

United Brotherhoodin ja Bad Unionin tunnusten lisäksi kieltolistalla ovat myös kolmen muun rikollisjengin tunnukset. Ne ovat Natural Born Killers, M.O.R.E ja Rogues Gallery, jotka yhdistyivät United Brotherhoodiksi vuonna 2010.

– Tulkitsemme oikeuden päätöstä niin, että voimme puuttua asiaan, jos jäsenet kiertäisivät kieltoa käyttämällä vanhojen jengiensä tunnuksia, Saukoniemi sanoo.

United Brotherhoodin tunnukset ovat punainen ja musta. Usein varusteissa näkee myös numerosarjan "212". Se tulee aakkosten 21:stä kirjaimesta "U" ja aakkosten toisesta kirjaimesta "B".

Poliisin mukaan värit ja tunnukset ovat tärkeä osa United Brotherhoodin vaikutusvaltaa. Jäsenet ovat pyrkineet tunnustamaan väriä aina kun se on mahdollista: tupakansytyttimissä, seinäkelloissa, jopa vankilassa pidetyissä villasukissa. Kuinka pitkälle toimintakieltoa voidaan tulkita asusteiden suhteen?

– Sanoisin, että tunnusliivien ja kerhotilojen käytön valvominen ovat helpompia asioita, mutta muut vaativat enemmän selvittämistä. Kaikki katsotaan tapauskohtaisesti, Saukoniemi sanoo.

Suurin osa United Brotherhoodin noin sadasta jäsenestä on vankeudessa. Siellä järjestäytyneen rikollisuuden tunnusten käyttö on ollut kiellettyä ennenkin. Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuusjohtaja Ari Juutin mukaan toimintakiellon käytännön vaikutuksista saadaan lisää tietoa ajan kuluessa.