1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiipeily

Helsingissä kiipeilyonnettomuuden aiheuttanut laite asetettu käyttökieltoon koko maassa

Onnettomuuden syytä tutkitaan.

kiipeily
Mies kiipeää kiipeilyseinällä Jyväskylässä.
Suomessa noin 50 000 kiipeilyharrastajaa.Yle

Helsingissä Salmisaaren KiipeilyAreenalla viime viikolla sattuneen onnettomuuden seurauksena kiipeilykeskus on päättänyt lopettaa Onbelay-automaattivarmistinlaitteiden käytön toiminnassaan pysyvästi.

Laite oli laskenut kiipeilijän alas liian suurella nopeudella noin kolmen metrin korkeudelta ja pudottanut hänet maahan. Kiipeilijä loukkaantui onnettomuudessa.

– Laitevika on laitevalmistaja Safety Engineering Ltd:llä selvityksessä. Uskon, että selvitys vie jonkin aikaa, insinöörit alkoivat tutkia asiaa viime viikolla, KiipeilyAreenan toimitusjohtaja Henrik Suihkonen sanoo.

Tilalle hankitaan toisen valmistajan automaattivarmistinlaitteita.

Suihkosen mukaan Suomessa kaikki kiipeilyoperaattorit, jotka ovat tätä tyyppiä käyttäneet, ovat asettaneet ne käyttökieltoon.

– Valmistajalta en ole saanut vielä tietoja laajemmista käyttökielloista, maailmassa on parikymmentä miljoonaa kiipeilyharrastajaa ja Suomessa noin 50 000. Olemme täysin riippuvaisia laitteista, joten jos niissä ilmenisi perusteellinen ongelma, ne tietenkin poistettaisiin käytöstä kaikkialta maailmassa, hän kertoo.

Suihkosen mukaan rikkoutunut laitetyyppi on isokokoinen hydraulinen laite, ja hän ei usko, että yksityisillä ihmisillä olisi näitä käytössään.

Aiheesta aiemmin:

Harvinainen onnettomuus Helsingissä Salmisaaren kiipeilyareenalla – kiipeilijän automaattivarmistin petti

Lue seuraavaksi