Hyppää sisältöön

Analyysi: Italian Sardiiniliike laittoi kampoihin oikeistopopulisteille – Salvini hävisi paikallisvaalit

Jännittynyt poliittinen asetelma sai äänestäjät liikkeelle vasemmistolaisena tunnetun Emilia-Romagnan aluevaaleissa, kirjoittaa Ylen Italian-toimittaja Jenna Vehviläinen.

Sardiiniliike sai ihmiset sunnuntaina vaaliuurnille Emilia-Romagnan aluevaaleissa. Kuva liikkeen Roomassa joulukuussa järjestämästä mielenosoituksesta. Kuva: Roberto Brancolini / AOP

“Sardiini-vaikutus!”, kirjoittivat italialaismediat sunnuntai-iltana, kun Pohjois-Italiassa sijaitsevan Emilia-Romagnan alueen paikallisvaalien tulos alkoi paljastua.

Oikeistopopulistisen La Legan ennalta povattu voitto jäi toteutumatta, ja keskustavasemmistolaiset voimat jatkavat alueen johdossa – niin kuin Emilia-Romagnan historiassa on ollut aina sitten toisen maailmansodan.

Vaalien todellinen yllätys oli äänestysvilkkaus. Uurnilla kävi ennätysmäärä ihmisiä: lähes kaksi kertaa enemmän kuin viime aluevaaleissa.

Keskustavasemmistolaisen Partito Democraticon johtaja Nicola Zingaretti kiitteli tuloksen selvittyä vuolaasti Sardiiniliikettä.

Miksi Sardiinien sitten ajatellaan ratkaisseen vaalit?

Sardiinit syntyi viime marraskuussa neljän nuoren Emilia-Romagnan pääkaupunki Bolognasta kotoisin olevan noin kolmekymppisen turhautumisesta. He olivat väsyneet oikeistopopulistisen La Legan johtajan Matteo Salvinin äänekkääseen kampanjointiin kotipaikkakunnallaan ja halusivat luoda vaihtoehdon.

He onnistuivat. Viime kuukausina Sardiinien populistista politiikkaa ja “vihan ilmapiiriä” vastustavat mielenilmaukset ovat keränneet yhteen satoja tuhansia erityisesti nuoria italialaisia ympäri maata.

Emilia-Romagnassa La Lega kampanjoi ja Sardiinit järjestivät mielenilmauksiaan vuorotellen samoissa kaupungeissa. Monin paikoin Sardiinien tapahtumat keräsivät enemmän ihmisiä.

Liike onnistui myös siinä, missä Italian vasemmisto on viime aikoina epäonnistunut – se valtasi kannanotoillaan tilaa Salvinilta myös mediassa.

On mahdotonta tietää, millainen vaalitulos olisi ollut ilman Sardiineja. Se on kuitenkin selvää, että äänestysvilkkauteen heidän sinnikkyytensä vaikutti.

Liike itse ilmoitti vaaliuurnien sulkeuduttua sosiaalisessa mediassa vetäytyvänsä julkisuudesta joksikin aikaa, mutta suunnittelevansa tulevaisuuden varalle jotain uutta.

Lue lisää: