Turun arvokuljetusryöstön yrityksestä syyte yhdelle – naamiomiehet yrittivät ryöstää arvokuljetusauton Prisman pihassa vuonna 2002

Pääkäsittely jutussa alkaa helmikuussa.

Arvokuljetusryöstö
poliisi arvokuljetysryöstö turku
Lounais-Suomen poliisin välittämä kuva vuonna 2002 tapahtuneesta arvokuljetusauton ryöstön yrityksestä. Lounais-Suomen poliisi

Syyttäjä on nostanut syytteen Turussa yli 17 vuotta sitten tapahtuneesta arvokuljetusryöstön yrityksestä. Yhtä ihmistä syytetään törkeän ryöstön yrityksestä. Oikeudenkäynti alkaa helmikuussa.

Arvokuljetusauto yritettiin ryöstää turkulaisen Prisman pihalla elokuussa 2002. Neljä tai viisi naamioitunutta ja konetuliasein varustautunutta ihmistä pyrki kulmahiomakoneen avulla arvokuljetusautoon Vanhan Tampereentien Prisman pihalla.

Työskentely auton kimpussa kesti muutamia minuutteja, ja samalla kolme suomea puhunutta haalaripukuista miestä hätisteli Prisman asiakkaita konepistooleilla kauemmas. Jostain syystä ryhmä jätti murtoyrityksensä kesken ja pakeni varastetulla pakettiautolla. Pakomatkalla he ampuivat poliisia kohti konetuliaseilla.

"Poliisi aina palaa näihin vanhoihin juttuihin"

Poliisi tiedotti viime vuoden toukokuussa ottaneensa Turun tapauksen taas aktiiviseen tutkintaan. Tällöin tutkinnanjohtaja Aki Lahtinen sanoi, ettei poliisilla ollut mitään uutta tietoa tapauksesta.

– Juttu on ollut hyvin poikkeuksellinen. Ennen kuin törkeän ryöstön yritys vanhenee 20 vuodessa, niin kyllähän poliisin pitää sitä yrittää selvittää. Poliisi aina palaa näihin vanhoihin juttuihin.

Lokakuussa poliisi kertoi ottaneensa kiinni ryöstöyrityksestä epäiltynä espoolaismiehen. Miehen on epäilty kuuluvan järjestäytyneeseen rikollisryhmään. STT:n tiedossa ei ole, mistä jengistä on kyse.

Tuomittu samassa huumejutussa NBK-jengiläisten ja UB-pomon kanssa

STT kertoi syksyllä, että espoolaismiehellä on taustaa huumausainerikollisuudesta ja että hänet on tuomittu samassa jutussa usean korkean profiilin rikollisen kanssa.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan syksyllä 2006, noin neljä vuotta ryöstön yrityksen jälkeen, espoolaismies hankki neljän kilon amfetamiinierän Virosta ja piilotti sen maastokätköön Helsingin Pirkkolassa. Telekuuntelutiedoilla selvitettiin, että amfetamiinia odottivat myytäväksi järjestäytyneen rikollisryhmän Natural Born Killersin (NBK) jäsenet.

Keskusrikospoliisin asiantuntijan mukaan yksi NBK:laisista oli määräävässä asemassa muihin jäseniin nähden. Tällä hetkellä mies on viranomaisten mukaan rikollisjärjestö United Brotherhoodin johtaja.

NBK on sulautunut kahden muun liivijengin kanssa vuonna 2010 perustettuun United Brotherhoodiin.Kolme NBK:laista ja espoolaismies tuomittiin huumejutussa vankeuteen.