Tämä tehdas pyörii ilman kiky-tunteja – johtajan mukaan niistä olisi vain haittaa: "Ihmiset tekevät tosi paljon töitä ilmankin"

Paperiliiton lakko uhkaa Kotkamillsin tehdasta vasta kahden viikon päästä.

työehtosopimukset
Metsäyhtiö Kotkamills Oy:n toimitusjohtaja Markku Hämäläinen seisoo tehtaan paperi- ja kartonkikonesalissa
Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen on tyytyväinen juuri tehtyyn sopimukseen italialaisen kahvijätin kanssa. Hänen mukaansa sopimuksia muovittoman kartongin toimittamisesta on luvassa lisää tänä vuonna. Yle / Antro Valo

Kovassa nousukiidossa oleva Kotkamillsin tehdas on paperiteollisuuden poikkeus: siellä ei ole otettu käyttöön niin sanottuja kiky-tunteja.

Muovitonta kuppikartonkia valmistava tehdas ilmoitti viime viikolla sopimuksesta, jonka se on solminut italialaisen kahvijätin Lavazza Professionalin kanssa. Kotkamillsin kartongista aletaan tehdä ekologisia kuppeja, jotka otetaan helmikuussa käyttöön Lavazzan juoma-automaateissa eri puolilla Eurooppaa.

Aiemmin yhtiö on saanut tuotteitaan läpi muun muassa urheilukatsomoihin. Teemun Pukin seura Norwich City ilmoitti tammikuussa (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun), että seura alkaa käyttää ottelutapahtumissaan Kotkamillsin muovittomia kuppeja.

Seuraava sopimus on määrä julkistaa tänä keväänä. Syksyn puolella on vielä luvassa kahdesta neljään uutta sopimusta, kertoo Kotkamillsin tehtaanjohtaja Markku Hämäläinen.

Hän sanoo, että kiky-tunnit olisivat tehtaalle haitaksi.

– Meillä työtahti on niin kova, että jos alkaisimme lukea kikyn pykäliä, työn tuottavuus heikkenisi.

Paiskivat töitä ilman kikyä

Paperiliiton ja Metsäteollisuuden kiistan ytimessä ovat juuri kiky-tunnit eli Juha Sipilän hallituksen kilpailukykysopimuksessa sorvaamat 24 lisätyötuntia.

Paperiliitto haluaisi eroon kiky-tunneista. Ne ovat käytössä monella tehtaalla. Metsäteollisuus puolestaan on tyrmännyt palkansaajapuolen vaatimukset kiky-tuntien poistamisesta.

Kotkamillsin tehtaan työntekijät kuuluvat Paperiliittoon. Tehtaanjohtaja Markku Hämäläinen sanoo, että kiky-tuntien käyttöönottoa pohdittiin aikoinaan myös heidän tehtaallaan, kun paikallisen sopimuksen ehdoista sovittiin.

Kiky-tunteja ei kuitenkaan lopulta haluttu.

– Ihmiset tekevät täällä todella paljon ja tehokkaasti töitä ilman mitään kikyjä. Meillä ei ole mitään syytä lähteä huonontamaan työmme tuottavuutta.

Trukki lastaa kartonkirullia rekka-autoon tehtaalla
Kotkamillsin tehtaalta lähtee muovitonta kartonkia maailmalle useita kertoja päivässä.Yle / Antro Valo

Hämäläisen mukaan Kotkamillsin työntekijät ovat valmiita tekemään esimerkiksi ylitöitä aina, kun tarve vaatii. Lisäksi hän sanoo, että tehtaan johdon ja henkilöstön yhteistyö toimii hyvin.

– Meillä on aktiivinen keskusteluyhteys. Puhumme päivällä ja illalla ja viikonloppuna aina tarpeen mukaan. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja tekevät töitä sen eteen, että Kotkamills Oy:llä menee hyvin. Meillä on todella hyvä jengi töissä tehtaalla.

Tehtaanjohtajan mukaan kiky-tunteja olisi myös vaikea soveltaa vuorotöihin. Kotkamillsin tehtaalla tehdään töitä kolmessa vuorossa.

Työntekijöitä on nyt 530. Tänä vuonna tehdas aikoo palkata noin kymmenen uutta työntekijää, ja tehtaanjohtajan mukaan samassa tahdissa on tarkoitus rekrytoida myös tulevina vuosina.

Lakko uhkaa Kotkamillsiä

Paperitehtaiden tuotanto pysähtyi maanantaina aamulla, kun Paperiliiton työntekijät menivät lakkoon. Lakon on määrä kestää kolme viikkoa, ja sen piiriin kuuluu 9 000 Paperiliiton jäsentä.

Kotkamillsin tehdas pyörii toistaiseksi. Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo, että jos Paperiliitto ja Metsäteollisuus eivät pääse sopuun kahdessa viikossa, lakko laajenee koskemaan myös Kotkamillsin tehdasta.

– Nyt mukana ovat nyt ne tehtaat, joiden lakolla on suurin vaikutus, Vanhala sanoo.

Kotkamillsin tehtaanjohtaja ei kommentoi lakonuhkaa mitenkään.

– Sanoisin näin, että katsotaan sitten kahden viikon päästä, Markku Hämäläinen sanoo.

Voit keskustella aiheesta alla.

Lue lisää:

Mies uhrasi omaisuutensa pelastaakseen maailman muovilta – "Jos tämä ei onnistu, minulle käy hyvin, hyvin huonosti"