Yhdysvaltojen sotilaskone syöksyi maahan Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas

Tiedot onnettomuudesta ovat olleet sekavia.

Afganistan
Adfganistanin kartta, Kabul ja Deh Yak merkittynä
Leena Luotio / Yle

Taliban on väittänyt ampuneensa alas tiedustelutehtävissä olleen Yhdysvaltain ilmavoimien koneen. Vuoristoinen turmapaikka sijaitsee Keski-Afganistanissa Ghaznin provinssissa ja on Talibanin hallussa.

Uutistoimistojen mukaan ääriliikkeen tiedottaja Zabihullah Mujahid on kertonut asiasta lausunnossaan.

Yhdysvallat on vahvistanut, että turmakone oli pieni yhdysvaltalainen sotilaskone. Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat kuitenkin sanoneet uutistoimisto Reutersille, ettei mikään toistaiseksi viittaa siihen, että vihollinen olisi pudottanut koneen.

Taliban on sanonut, että kaikki koneessa olleet henkilöt olisivat kuolleet. Yhdysvaltalaislähteet ovat arvioineet, että koneessa olisi ollut alle 10 henkilöä. Vahvistettua tietoa kuolonuhreista tai koneessa olleista henkilöistä ei kuitenkaan toistaiseksi ole olemassa.

Iranilainen uutistoimisto Fars on julkaissut Twitterissä videon, jonka se väittää olevan turmakoneesta. Koneessa näyttäisi olevan merkintä, joka muistuttaa Yhdysvaltain ilmavoimien tunnusta. Videon alkuperää ei ole vahvistettu.

Paikallisen kuvernöörin tiedottaja Arif Noori sanoo uutistoimisto AP:lle, että kone putosi noin kello yhdeltä iltapäivällä paikallista aikaa Deh Yakin alueelle keskisessä Afganistanissa.

Tiedot onnettomuudesta ovat olleet sekavia. Viranomaiset kertoivat heti onnettomuuden jälkeen, että turmakone kuuluu Afganistanin valtiolliselle lentoyhtiölle Ariana Airlinesille. Reutersin mukaan kaksi Ghaznin alueen viranomaista kertoi kuitenkin myöhemmin, että kone kuulusi jollekin ulkomaalaiselle yhtiölle.

Myös Ariana Airlines on julkaissut tiedotteen, jonka mukaan kaikki yhtiön koneet ovat kunnossa.

Uutinen päivittyy.

Lähteet: AP, AFP, Reuters