ELY-keskukselta lähes 12 miljoonan tuet Lappiin – isoin potti Utsjoen lasi-igluille

Lähes neljänneksen tukisummasta sai yrittäjä Jussi Eiramo, joka rakentaa matkailuyritystä Utsjoelle.

Utsjoki
Kelomökki-lasi-iglu, Kakslauttanen, Saariselkä
Kuva on Kakslauttasesta, jossa on lasi-igluja ja kelomökkejä. Saman tyyppinen majoituskohde nousee Utsjoelle.Vesa Toppari / Yle

Lapin ELY-keskus myönsi 11,9 miljoonaa euroa tukia yrityksille viime vuonna. Tukisumma on lähes viisi miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän. Suurin osa tuetuista hankkeista oli matkailun majoitusinvestointeja ja ohjelmapalveluihin liittyviä.

Suurimman tukisumman, 2,75 miljoonaa euroa sai Kakslauttanen Arctic Resort Oy. Tuki myönnettiin matkailuyrityksen rakentamiseen Utsjoelle. Rakennustyöt aloitettiin viime kesänä.

Yrittäjä Jussi Eiramo rakentaa Utsjoelle lasi-igluja, kelomökkejä ja hotellihuoneita. Investoinnin suuruus on yhteensä 11,5 miljoonaa euroa. Kohteen nimi on Arctic Resort Utsjoki.

– Tarkoitus on saada kohde valmiiksi seuraavaksi talveksi. Vielä ei ole varmuutta, ehditäänkö paikka avata ennen joulua, Eiramo sanoo.

60 vuodepaikan yrityksestä tulee Utsjoen suurin majoituskohde.

Melkein miljoonan tuki Pyhätunturille

ELY-keskuksen toiseksi suurimman tukipotin, runsaat 900 000 euroa sai Pyhätunturi Oy Pelkosenniemellä. Pyhätunturille rakennetaan muun muassa hissi Pohjoisrinteille. Hissi-investointi on yhteensä neljä miljoonaa euroa.

Lapin kolmanneksi suurin tuki myönnettiin Northern Lights Village Levi Oy:lle Kittilään. Tukisumma on 745 000 euroa. Yhtiö rakentaa lomakylää Leville.

Isoimpien tukien saajien joukossa ovat myös Hotel Santa Claus Oy Rovaniemellä ja Vaaran Aihkitalot Oy Tervolassa. Kumpikin sai hankkeisiinsa vajaat 500 000 euron tuet. ELY-keskuksen myöntämä rahoitus on Euroopan aluekehitysrahastosta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus