Ministeri Tuppurainen pyytää Veikkaukselta selvitystä pimitetystä miljoonasopimuksesta – Johto valitsi "ilmeisen laittoman" ja "todennäköisesti laittoman" välillä

Ylen MOTin mukaan Veikkaus jätti kilpailuttamatta keskuspelijärjestelmäsopimuksen ja salasi asian.

Veikkaus
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen
Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen haluaa selvityttää Veikkauksen hallituksen ja johdon toiminnan. Veikkaus ei kilpailuttanut suurta pelijärjestelmäsopimusta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) odottaa Veikkaukselta selvitystä keskuspelijärjestelmän sopimuksesta.

Ylen MOT paljasti maanantaina, että Veikkaus on jättänyt kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen.

Hankintalain mukaan valtionyhtiön pitäisi kilpailuttaa näin suuret sopimukset. Järjestelmässä pyörivät Veikkauksen tunnetut arvonta- ja urheilupelit.

Ministeri Tuppurainen ei tässä vaiheessa kommentoi asiaa sen keskeneräisyyden vuoksi. Tuppuraisen valtiosihteeri Olli Koski kertoo Ylelle, että Veikkaus selvittää parhaillaan asiaa ja ohjelmassa esitettyjä väitteitä.

"Valtio-omistajalle raportoidaan tästä ja tulemme käymään asian läpi normaalissa menettelyssä yhtiön hallituksen ja johdon kanssa piakkoin", Koski kirjoittaa.

Tieto pimitetystä sopimuksesta ei tullut ministerille yllätyksenä. Koski kertoo, että tapauksesta on informoitu ministeriä omistajaohjausosaston virkamiehen toimesta siinä vaiheessa kun MOT alkoi tehdä asiasta ohjelmaa.

Veikkauksen hallitus tiesi riskeistä

Veikkauksen hallitus päätti sopimuksesta pelijärjestelmäyhtiö IGT:n kanssa kesäkuussa 2018 ja se solmittiin syyskuussa 2018. MOTin mukaan asia salattiin valvojilta siihen asti kunnes puolen vuoden valitusaika oli kulunut umpeen.

Veikkauksen laki- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta myöntää ohjelmassa "matalan profiilin" pitämisen sopimuksesta.

MOT on saanut haltuunsa Veikkauksen sisäisen asiakirjan, joista selviää tietoja yhtiön hallituksen päätöksenteosta.

Ulkopuolinen lakiasiaintoimisto oli nostanut esiin kilpailuttamatta jättämisen juridiset riskit. Veikkauksen hallitukselle esiteltiin kaksi vaihtoehtoa, joissa sopimusta ei kilpailuteta. Lakiasiaintoimiston selvityksessä vaihtoehtoja kuvailtiin seuraavasti: "ilmeisen laiton" ja "todennäköisesti kokonaistarkastelussa laiton".

Asiakirjassa todetaan, että Veikkauksen riskejä voidaan pienentää, jos muutokset toimeenpannaan vasta kuuden kuukauden kuluttua eli valitusajan umpeuduttua.

Veikkauksen hallitukselle ei esitetty laillista vaihtoehtoa, hankintalain mukaista kilpailutusta.

Veikkaus kiistää ohjelmassa, että IGT:n sopimus olisi sääntöjen vastainen.

Pekka Ilmivalta perustelee sopimuksen kilpailuttamatta jättämistä sillä, että kyseessä oli jatkosopimus aiempaan IGT:n kanssa solmittuun sopimukseen. Kyseessä oleva sopimus on kahdeksanvuotinen, ja sitä on mahdollista jatkaa neljän vuoden optiokausilla.

Lintilä ei ollut tietoinen Veikkauksen sopimuskuvioista

Nykyinen elikeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) toimi sopimuksen solmisen aikaan omistajaohjausministerinä Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa.

Lintilä kertoo sähköpostilla Ylelle, ettei hän tiennyt Veikkauksen pelijärjestelmäsopimuksesta. Lintilän mukaan asia on ollut yhtiön johtamiseen liittyvä niin kutsuttu operatiivinen asia, eikä se tästä syystä ole päätynyt ministerin pöydälle.

Ministeri vastaa valtion omistajapolitiikan linjauksista ja periaatteista, ei yksittäisistä yhtiön liiketoimintaan liittyvistä päätöksistä.

Veikkaus joutui viime syksynä myrskyn silmään, koska yhtiön katsottiin keskittyneen voiton tuottamiseen pelihaittojen ehkäisyn sijaan.

Pelihaittojen ehkäisy on yksi Veikkauksen pelimonopolin perusteluista. Kohu sai alkunsa pelaamista ihannoineesta ja pelaamiseen yllyttäneestä pelimainonnasta.

Veikkaus kertoi viime lokakuussa useamman kohdan ohjelmasta, joilla peliongelmia pyritään ehkäisemään. Veikkaus vähentää muun muassa rahapeliautomaattiensa määrää tuntuvasti ja aikaistaa niihin tunnistautumista.

Vuoden 2021 alusta peliautomaateilla voi pelata vain omilla tunnuksilla. Pelaaja voi myös asettaa itselleen pysyvän tai määräaikaisen pelikiellon.

Peliautomaattien määrää vähennetään vuoteen 2025 mennessä 8 000:lla kappaleella. Automaatteja on kioskeissa, kaupoissa, ravintoloissa ja huoltoasemilla noin 18 500.

Päivitetty 16.40. Lisätty tieto, että ministeriä on informoitu tapauksesta siinä vaiheessa kun MOT alkoi tehdä asiasta ohjelmaa.

Lue lisää:

Veikkaus teki kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen ulkomaisen peliyhtiön kanssa – 20 vuoden sopimus salattiin valvojilta

MOT:n selvitys: Veikkauksen todellinen liikevaihto on 13 miljardia

Veikkaus jakaa pelituottoja ulkomaille ja hakee uusia kumppaneita – poliisi ei ole saanut yhtiön strategiaa

Kilpailuviranomainen: Veikkauksen tuotot valtion budjettiin ja peliautomaatit pois näkyviltä

Veikkaus vähentää 3 500 peliautomaattia ensi vuonna, viiden vuoden aikana häviää 8 000 – Yle seurasi

Analyysi: Kaikki haistavat nyt Veikkauksen veren, mutta mitä monopolin murtamisesta seuraisi? Ulkomaiset peliyhtiöt takovat kiihkeinä ovea