Hyppää sisältöön

Turun synagogaa on tuhrittu punaisella maalilla – myös katolinen kirkko toistuvan töhrinnän kohteena

Synagogan pääovessa ja seinissä on töhrimisen jälkiä. Myös Turun katolinen kirkko on joutunut ilkivallan kohteeksi.

Synagogan pääovessa ja seinissä on punaista väriä. Kuva: Andy Ödman / Yle

Turun juutalaisen seurakunnan synagogaa on tuhrittu punaisella maalilla, kertoo Åbo Underrättelser. (siirryt toiseen palveluun) Maalinjälkiä on synagogan pääovessa ja seinillä. Jäljet huomattiin maanantaina aamulla.

Yle Åbolandiin yhteyttä ottanut Turun juutalaisen seurakunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja Harry Serlo sai tiedon ilkivallasta matkalla lomalle. Hänen mukaansa asia viedään poliisille.

Turun synagogan julkisivuun ilmaantuneet töhryt erottuvat seinistä selkeästi. Kuva: Andy Ödman / Yle

Turun synagoga on toinen Suomen synagogista. Toinen sijaitsee Helsingissä. Turun synagoga on valmistunut vuonna 1912.

Katolinen kirkko toistuvasti töhrinnän kohteena

Myös Turun katolisen seurakunnan kirkkorakennus on joutunut viime aikoina toistuvan ilkivallan kohteeksi.

Rikosylikomisario Jari Riiali Lounais-Suomen poliisista kertoo, että katolisen kirkon töhrinnästä on jätetty kaksi rikosilmoitusta tammikuun loppupuolella. Poliisi on jo tehnyt Ursininkadulla teknistä tutkintaa.

Kirkon tiilimuuriin oli maalattu pedofiliaan viittaava iskulause viime perjantain vastaisena yönä.

– Kuulostaa huolestuttavalta, jos seurakunnan tiloihin kohdistuu järjestelmällisesti ilkivaltaa. Tekijän tarkoitusperiä ei tiedä, mutta jotain voi päätellä siitä, mitä katolisen kirkon seinään on kirjoitettu, sanoo Riiali.

Juutalaisen seurakunnan synagogaan kohdistuneesta töhrinnästä ei vielä maanantaina iltapäivällä ollut kirjautunut ilmoitusta poliisin järjestelmiin.

– Ei näitä kauhean usein ole, mutta silloin tällöin. Jos kaksi kertaa katoliseen kirkkoon ja nyt synagogaan kohdistuu tällainen, voisi päätellä, että asialla on sama tekijä tai tekijäkunta, toteaa rikosylikomisario Jari Riiali.

Maanantaina vietetään vainojen uhrien muistopäivää. Tänään on kulunut 75 vuotta Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisesta.

Lisätty 27.1.2020 kello 15:36 tieto katolisen kirkon töhrinnästä.

Lue lisää:

.
.