1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Perussuomalaisten kansanedustaja solvasi poliisia Twitterissä – rikosilmoitus

Kansanedustaja Ano Turtiainen sanoi Iltalehdelle provosoituneensa.

Ano Turtiainen on perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Juvalta. Kuva: Petri Vironen / Yle

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen on tehnyt rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta (ps.), kertoo STT.

Tapauksessa on kyse viikonloppuna Twitterissä käydystä keskustelusta, jossa kansanedustaja solvasi poliisia. Turtiainen nimitti Taposen kaltaisia ihmisiä "munattomaksi nillittäjäryhmäksi".

Sananvaihto sai alkunsa Taposen twiitistä, jonka mukaan "henkilöitä tai henkilöryhmiä loukkaavat sanat eivät ansaitse sananvapauden suojaa".

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Turtiaisen kovasta kielenkäytöstä kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun). Turtiainen kertoi lehdelle provosoituvansa "näköjään aika helposti, jos sananvapauttamme kohtaan hyökätään". Hän myönsi, ettei twiitti ollut hyvän maun mukaista kielenkäyttöä.

– Sananvapauden puitteissa voi kuvailla [ylikomisario Taposta] ihan miksi vain. Rikoslaki hoitaa sitten asian, jos sanat tai sanominen tulkitaan solvaukseksi ja kunnianloukkaukseksi.

Myöhemmin maanantaina STT kertoi, että Taponen on jättänyt nimittelystä rikosilmoituksen. Helsingin poliisista vahvistetaan Ylelle, että tapaukseen liittyen on kirjattu maanantaina rikosilmoitus. Poliisista ei kuitenkaan kerrota, missä ja millä nimikkeellä asiaa tutkitaan.

Mahdollisesti kyse on kunnianloukkauksesta, jossa joko esitetään toisesta vahinkoa aiheuttava valheellinen tieto tai muuten halvennetaan toista.

Kunnianloukkaus ei nauti sananvapauden suojaa, vaan se on sakkojen arvoinen rikos. Sen sijaan laissa ei ole kriminalisoitu toisen henkilön loukkaamista yleisellä tasolla.