1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. autonominen liikenne

Droonien logistinen läpimurto on lähivuosien asia

VTT:n uuden tytäryhtiön mukaan autonomiset eli itseohjautuvat järjestelmät yleistyvät maalla, merellä ja ilmassa.

Punainen nauha leikkattiin SenseWayn vihkimisen kunniaksi. Operaatiossa olivat mukana SenseWayn toimitusjohtaja Jere Laaksonen (vas), elinkeinoministeri Mika Lintilä, kaupunginjohtaja Minna Arve ja VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

VTT SenseWay on Turkuun perustettu uusi yritys. Sen vihkiäisiä vietettiin maanantaina.

Yrityksen tarkoituksena (siirryt toiseen palveluun) on kehittää liikkumisen autonomisia järjestelmiä eli olla mukana isossa vallankumouksessa, jossa liikkumisvälineiden kuskin paikalla on ihmisen sijasta tietokone tekoälyineen.

Autonomiaa on jo jonkin aikaa suunniteltu merenkulkuun, mutta sama logiikka toimii SenseWayn toimitusjohtajan Jere Laaksosen mukaan muuallakin liikkumisessa. Erityisesti ilmailu kiinnostaa Laaksosta.

– Droonit eli miehittämättömät lennokit tulevat ottamaan ison roolin logistiikassa. Se tulee muuttamaan tekemistä seuraavan viiden vuoden aikana hyvin vahvasti, Jere Laaksonen muotoilee.

Ensin droonit yleistyvät teollisuudessa, sen jälkeen tavaraa kuljettavat kopterit yleistyvät roimasti kaupunkiympäristössä.

VTT arvioi alan globaalin markkinan arvon ylittävän 70 miljardia euroa vuonna 2023 (siirryt toiseen palveluun). Järjestelmille on kysyntää tulevaisuudessa, kun etsitään ratkaisuja globaaleihin haasteisiin, kuten resurssien riittävyyteen ja teollisuuden uudistamiseen.

– Haluamme varmistaa, että huippututkimuksen tulokset pääsevät aiempaa nopeammin markkinoille ja osaksi yritysmaailmaa ja ihmisten arkea, sanoo VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

Yhteistyö pelaa ja se tunnustetaan

Suomalaisessa yhteistyössä on toimitusjohtaja Jere Laaksosen mukaan jotain sellaista, mitä muualta ei löydy. Ulkomailta tullaan Suomeen ja ihmetellään, miten voi kaupallisten toimijoiden, viranomaisten ja tutkimuslaitosten välinen yhteistyö toimia sujuvasti ja mutkattomasti.

– Se on sellainen suomalaisuuteen kuuluva ominaisuus, mitä pitää vaalia, Laaksonen painottaa.

SenseWay toivoo, että Turun seudun koulut ja yritykset pääsevät mukaan imuun ja kasvattamaan omaa osaamistaan itseohjautuvan liikkumisen kehittämisessä.