Ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustusta koronavirusalueelle Kiinassa – THL:ltä ohjeet epidemia-alueelta Suomeen saapuville

Kiinassa olevia neuvotaan pesemään kätensä ja välttämään eläintoreja.

koronavirus
Lääkintähenkilökuntaa lähdössä Wuhaniin 27. tammikuuta.
Lääkintähenkilökuntaa lähdössä Wuhaniin 27. tammikuuta.AOP

Ulkoministeriö on päivittänyt Kiinan matkustustiedotettaan ja kehottaa suomalaisia välttämään tarpeetonta matkustamista Hubein maakuntaan. Uuden koronaviruksen arvelleen levinneen Hubein pääkaupungista Wuhanista, johon matkustamista tulee UM:n mukaan välttää.

Kiinan yleinen turvallisuustaso on UM:n mukaan entisellään, ja matkustajia kehotetaan noudattamaan tavanomaista varovaisuutta. Kiinassa olevia neuvotaan kiinnittämään huomiota käsihygieniaan, välttämään eläinkontakteja ja varsinkin toreja, joissa myydään eläviä eläimiä.

Maassa olevia UM kehottaa myös seuraamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) päivittyvää koronavirussivua sekä kansainvälisen terveysjärjestön WHO:n vastaavaa sivustoa. Lisäksi matkustajia kehotetaan seuraamaan Kiinan viranomaisten tiedotusta englanninkielisiltä uutissivustoilta. Kiinalaisviranomaisten tiedotusta voi seurata muun muassa valtiollisen Xinhua-uutistoimiston kautta.

Matkustajia kehotetaan välttämään paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä, sekä välttämään esimerkiksi kättelyä. Kasvosuojusta voi käyttää välttyäkseen pisaratartunnalta tai välttääkseen muiden tartuttamisen.

– Tärkeintä on jatkuva ja huolellinen käsien pesu. Suosittelemme yhä välttämään eläinkontakteja ylipäätään, toreja joilla myydään eläviä tai kuolleita eläimiä elintarvikkeiksi sekä kypsentämätöntä tai huonosti kypsennettyä lihaa, pastöroimattomia maitotuotteita ja niistä valmistettuja tuotteita sekä pesemättömiä vihanneksia ja hedelmiä, UM:n tiedotteessa kerrotaan.

Erityistoimiin ei tarvetta, jos ei oireita

THL julkaisi maanantaina ohjeet (siirryt toiseen palveluun) Kiinan Hubein provinssista ja Wuhanin kaupungin alueelta Suomeen saapuville.

Jos epidemia-alueella matkustaneella ei ole taudinkuvaan kuuluvia oireita, erityistoimiin ei ole tarvetta. Sen sijaan jos epäilee saaneensa uudenlaisen koronaviruksen aiheuttaman tartunnan, THL kehottaa ottamaan ensiksi puhelimella yhteyttä terveyskeskukseen tai matkavakuutuksen tiedoissa mainittuun puhelinnumeroon. Näin saa ohjeet hoitoon hakeutumisesta.

Yskittäessä ja aivastaessa THL neuvoo suojaamaan suun ja nenän kertakäyttönenäliinalla. Käytetty nenäliina on laitettava heti roskiin. Jos käytössä ei ole nenäliinaa, pitää yskiä tai aivastaa puseron hihan yläosaan, ei käsiin.

Terveet henkilöt, kuten esimerkiksi matkailijat tai asiakaspalvelutyötä tekevät, eivät THL:n mukaan todennäköisesti hyödy suu-nenä-suojuksen käytöstä. Sen sijaan koronavirukseen sairastuneiden voi olla hyödyllistä käyttää paperista suojusta, joka suojaa terveydenhuollon henkilökuntaa ja muita sairastuneen lähikontakteja tartunnalta.

Ranska, Espanja ja Britannia alkavat lennättää kansalaisiaan kotiin Kiinan virusalueelta – UM: Suomella ei ole evakuointisuunnitelmaa