1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. psykiatrinen hoito

Kuopioon suunnitteilla uusi yksikkö vaativaa psykiatrista hoitoa tarvitseville nuorille

Kaupunki ja KYS suunnittelevat yksikköä uuteen psykiatrian taloon, jonka rakentamisen pitäisi alkaa lähivuosina.

Kuva: Yle

Kuopioon suunnitellaan uutta laitosta vaativaa psykiatrista hoitoa tarvitseville nuorille, joilla on tarvetta myös lastensuojelulle.

Kuopion kaupunki ja yliopistollinen sairaala suunnittelevat yksikköä KYSin alueelle tulevaan uuteen psykiatriataloon, jonka rakentaminen pitäisi alkaa lähivuosina. Siihen tulisi seitsemänpaikkainen yksikkö sekä kolmepaikkainen erityisyksikkö.

Niin sanottu yhdistelmälaitos olisi tarkoitettu ensisijaisesti pohjoissavolaisille nuorille, mutta tarvittaessa myös muualla KYSin erityisvastuualueella asuville. Vastaavantyyppisiä yksiköitä ei ole tällä hetkellä Suomessa yhtään.

Sairaalakoulu ja muut nuorisopsykiatrian osastot tulisivat samaan rakennukseen. Asiasta ennen Yleä kirjoittaneen Savon Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan vaikeasti oireilevien nuorten palvelut ovat tällä hetkellä hajallaan.

– Yksi tuottaa lastensuojelua, toinen psykiatrista hoitoa, kolmas päihdepalvelua ja niin edelleen. Nuoret pomppivat näiden palveluiden välillä ja pahimmassa tapauksessa joutuvat vaihtamaan sijoituspaikkaa useita kertoja, sanoo Savon Sanomille Kuopion kaupungin perusturvajohtaja Mari Antikainen.

Kuopion kaupungin perusturva- ja terveyslautakunta hyväksyi viime viikolla tarveselvityksen uuden yksikön suunnittelun pohjaksi.

Yksikön ylläpito maksaa arviolta noin 1,4 miljoonaa euroa vuodessa. Kuluja on tarkoitus kuitenkin nipistää 200 000 eurolla ulkokuntamyynnillä eli palvelujen myymisellä sairaanhoitopiirin ulkopuolisille kunnille.

Psykiatrian talosta ei ole vielä tehty investointipäätöstä. Sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen arvioi syksyllä Ylelle, että se voisi olla valmis vuonna 2023.