Kotihoidon työntekijöiden vaihtuvuudelle stoppi – Kymsote vakinaistaa 41 hoitajaa

Vakinaistamiset alkavat helmikuussa.

kotihoito
Yngre hand på två rynkiga, äldre händer på bordet.
Kymsote vakinaistaa kymmenien määräaikaisten hoitajien työsuhteet.Mostphotos/Erwin Wodicka - BilderBox.com

Kotihoidon tilanne paranee kevään mittaan Kymenlaaksossa.

Maakunnan sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Kymsote aikoo vakinaistaa yhteensä 41 kotihoidon työntekijää. He ovat tähän saakka työskennelleet määräaikaisesti.

Kymsoten tavoitteena on, että jokaisessa kotihoitotiimissä on ainakin yksi vakituinen vuosilomantekijä. Tämä tuuraa tiimin hoitajia aina silloin, kun he ovat lomalla.

– Kymenlaaksossa on aiemmin ollut kuntia, joissa ei ole ollut kuin muutama tai ei lainkaan vakituisia vuosilomatekijöitä. Nyt on tarkoitus saada koko Kymsoten alueelle kaikkiin kotihoitotiimeihin vakituiset vuosilomantekijät, vs. palvelupäällikkö Tiina Köninki Kymsotelta sanoo.

Vakinaistamiset alkavat helmikuussa, ja valmista on määrä olla kevään aikana.

Asiakkaille tärkeää

Kymsotessa uskotaan, että kymmenien kotihoitajien vakinaistaminen parantaa hoitajien jaksamista työssä. Määräaikaisuuksia tehneet hoitajat voivat jatkossa paremmin sitoutua työhönsä, ja he voivat myös osallistua työn kehittämiseen.

– Myös niin sanottu hiljainen tieto siirtyy paremmin hoitajalta toiselle, kun tiimien jäsenet tuntevat toisensa ja työn jatkuvuus on taattua, Köninki sanoo.

Kotihoidon asiakkaille muutos näkyy henkilöstön pysyvyytenä, kun asiakkaiden kotona käyvät henkilöt eivät jatkossa enää vaihdu niin usein kuin aiemmin.

– Tuttu hoitaja on tärkeä luottamuksen rakentamisessa.

Kokonaan hoitajien vaihtuvuutta on Köningin mukaan mahdotonta kitkeä, koska sijaisia tarvitaan jatkossakin esimerkiksi kesälomien aikana. Lisäksi sairauspoissaolot lisäävät sijaisten tarvetta.

Kymsoten kotihoidossa työskentelee tällä hetekellä yhteensä 631 vakituista työntekijää. Vakinaistamisten jälkeen kotihoidon henkilömäärä nousee 676:een.

Tehostetun hoivan paikkoja vähennetään

Kymsote tekee myös muita isoja muutoksia kotihoitoon.

Jo aiemmin kuntayhtymä on kertonut muun muassa ympärivuorokautisen tehostetun palveluasumisen, kotiutusyksiköiden ja vuodeosastojen vähentämisistä.

Esimerkiksi 300 ympärivuorokautisen hoivan pitkäaikaispaikkaa aiotaan vähentää tämän vuoden loppuun mennessä. Paikoista puolet on kuntayhtymän omia paikkoja ja puolet yksityisiltä ostettuja.

Samalla Kymsote lisää asiakkaan kotiin vietäviä palveluita. Työntekijöitä pysytään siirtämään kotihoitoon, kun heitä vapautuu muihin tehtäviin palveluasumisen vähentämisen myötä.

Kotihoitoon aiotaan lisätä yhteensä noin 100 henkilön työpanos tämän vuoden loppuun mennessä.