Työehtoneuvottelijat syyttävät toisiaan paperitehtaiden lakosta – Metsäteollisuuden mielestä ay-liikkeen johto politikoi, eikä aja työntekijöiden etua

Näkemyserot neuvottelutilanteen jäätymisen syistä ovat edelleen suuret.

työehtosopimukset
Stora Enson sellutehdas
Metsäteollisuuden lakko ja työsulku pysäyttävät kymmenien tehtaiden koneet ympäri Suomen.Emma Pietarila/Yle

Työntekijöiden lakkovahdit ovat värjötelleet ensimmäisen päivän pysäytettyjen tehtaiden porteilla. Työmarkkinajohtajien toimistoissa puolestaan on toivuttu myöhäiseen iltaan venyneistä, mutta tuloksettomista neuvotteluista.

Paperiliitto ja Metsäteollisuus ovat neuvotelleet lukemattomia kertoja pääsemättä puusta pitkään kiky-sopimukseen kirjatuista lisätunneista. Työnantaja haluaa pitää kiinni 24 lisätunnista, työntekijät haluavat lopettaa talkootuntien tekemisen.

– Näkemyksemme mukaan tässä ei ole kysymys tavallisen työntekijän eduista ja niiden puolustamisesta, vaan tämä on ammattiyhdistysliikkeen johdon politikointia, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo.

Lue tästä lakon taustoista:

Paperitehtaiden lakko alkoi, viime hetken neuvotteluissa ei päästy sopuun – Paperiliitto ilmoitti laajentavansa lakkoa kolmannelle viikolle

Hollmén sanoo, että neuvotteluissa on löydetty jonkin verran yhteistä maaperää, mutta ne ovat kuitenkin junnanneet jo pitkään paikallaan.

– Meillä ei ole tässä mitään ideologista, Hollmén kuittaa väitteet siitä, että työnantajapuoli on periaatteellisista syistä haluton tulemaan yhtään vastaan kiky-lisätunteja koskevissa asioissa.

Paperiliiton puolella asia nähdään aivan toisin.

– Aina kun sopimuksista neuvotellaan, niin siellä liikutaan molemmin puolin. Mutta tällä kertaa toinen puoli ei ole liikkunut mihinkään, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo.

Vanhalan mukaan sunnuntain tuloksettomat neuvottelut toistivat jo tutuksi tullutta kaavaa.

– Yritystä oli ja papereita liikuteltiin, mutta puoleen yöhön mennessä emme kuitenkaan olleet edenneet mihinkään. Tämän kierroksen jälkeen on isomman pohdinnan paikka siinä, että haluaako kukaan enää tällaista liittokierrosta, joka on kestänyt jo kohta yhdeksän kuukautta, Vanhala puuskahtaa.

Vanhala ja Hollmén tapaavat toisensa valtakunnansovittelijan kokoushuoneessa seuraavan kerran tiistaina aamulla.

Lue myös:

Paperitehtaat pysähtyivät aamulla – Stora Enson pääluottamusmies: "Lähdemme siitä, että kiky-tunnit poistuvat"