Oikaisu: Senaatti-kiinteistöjen Rajavartiolaitokselta perimät vuokrakulut eivät ole merkittävästi kasvaneet

oikaisu (journalismi)

Yle julkaisi 17.1.2020 kaksi verkkojuttua, joissa kerrottiin Kainuun rajavartioston komentajan olevan huolissaan vuokrien jatkuvasta noususta. Todellisuudessa Senaatti-kiinteistöt ja Rajavartiolaitos ovat suunnitelleet tiloihin liittyviä kunnostuksia ja uudistuksia, jotka toteutuessaan tulevat nostamaan vuokratasoa. Investointeja ei ole käynnistetty, koska Rajavartiolaitokselle ei ole myönnetty valtion talousarviossa vuokran nousua vastaavaa rahoitusta.

Jutuissa kerrottiin virheellisesti, että Rajavartiolaitoksen vuokra olisi tänä vuonna 4,8 miljoonaa euroa suurempi kuin vuonna 2017. Todellisuudessa kyse on tämän vuoden toimitilamenojen rahoitustarpeesta. Toisessa jutussa kerrottiin myös, että viime vuonna vuokra olisi noussut vuoteen 2017 verrattuna kaksi miljoonaa euroa, vaikka oikea luku olisi joitakin satoja tuhansia euroja. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Rajavartiolaitoksen Senaatille maksamissa kuluissa ei ole tapahtunut merkittävää nousua. Toteutuessaan suunnittelut investoinnit tulisivat kuitenkin nostamaan vuokratasoa.

– Tila-asioita viedään eteenpäin hyvässä yhteistyössä Senaatin kanssa. Meille oleellinen asia on saada vuokran nousua vastaava lisärahoitus talousarviossa, sanoo teknillisen osaston osastopäällikkö, eversti Jari Tolppanen Rajavartiolaitoksesta.

Ilman toimintamäärärahalisäystä nousevia toimitilakustannuksia olisi katettava toimintaa ja esimerkiksi henkilöstöä vähentämällä.