Trumpin puolustus vastasi syytteisiin, tunnelma oli sähköinen Bolton-paljastusten jälkeen – Yle seurasi maanantain oikeudenkäyntiä

Keskustelu todistajien kuulemisesta jatkuu uudestaan jo tänään illalla Suomen aikaa.

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti
John Bolton
John Boltonin tuore paljastuskirja saattaa nousta arvoon arvaamattomaan. Trump erotti Boltonin viime syyskuussa. Kuva on otettu toukokuussa Valkoisessa talossa.Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynti jatkui jälleen yhden välipäivän jälkeen. Nyt oli republikaanien puolustuksen vuoro saada jatkaa omia puheenvuorojaan.

Puolustus sai ensimmäisen puheenvuoronsa lauantaina sen jälkeen, kun demokraattisyyttäjillä oli ollut kolme päivää aikaa eritellä syytteet.

Tällä viikolla luvassa on todennäköisesti kiivaita puheenvuoroja todistajien kuulemisesta, sillä sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun) kertoi sunnuntaina Trumpin entisen turvallisuusneuvonantaja John Boltonin tulevan muistelmanteoksen sisällöstä.

Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell sanoi, että heille ei ollut kerrottu lainkaan etukäteen Boltonin tulevasta paljastuskirjasta.

Trumpin lakimies Jane Raskin syytti demokraattien liitoitelleen Rudy Giulianin roolia Ukraina-skandaalissa.

Heti Raskin puheenvuoron jälkeen New Yorkin pormestarina aikanaan toiminut Giuliani kiirehti kiittelemään Raskinia Twitterissä.

Edustajainhuoneen republikaanipolitikko Mark Meadow sanoi The New York Timesin Bolton uutisen olleen demokraattien junailema vuoto. Meadowia ollaan pidetty yhtenä Trumpin läheisimmistä liittolaisista.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Stephanie Grisham kutsui Boltonin kirjaa surulliseksi ja sanoi Boltonin yrittävän vain vauhdittaa kirjansa myyntiä. Myös hän syytti New York Timesiä ja sanoi lehden sivuilla olleen hetken aika linkin kirjan ennakkotilaamiseen.

Trumpin puolustuksen pääargumentti on tähän asti ollut, ettei presidentti ole sitonut sotilasapua Biden-tutkintaan. Paljastusten mukaan Bolton kertoo kirjassaan yksityiskohtaisesti, miten presidentti halusi jäädyttää sotilastuen, kunnes Ukraina tutkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin perheen toimet.

Demokraatit ovat saaneet tietojen julkitulon jälkeen uutta pontta vaatia Boltonia ja muita todistajia kuultaviksi virkarikosoikeudenkäyntiin.

Republikaanit ovat tähän mennessä suhtautuneet uusien todistajien kuulemiseen pääosin nihkeästi. Republikaanisenaattori Susan Collins kertoi kuitenkin maanantaina Twitterissä, että Bolton-tietojen julkitulo tukee todistajien kutsumista oikeudenkäyntiin. Collins on jo aiemmin kertonut olevansa todistajien kuulemisen puolella.

Keskustelu todistajien kuulemisesta jatkuu uudestaan jo tänään illalla Suomen aikaa.

Lisää aiheesta:

Trumpin ex-neuvonantaja tulevassa kirjassaan: Presidentti halusi jäädyttää tuen Ukrainalle, kunnes maa tutkii Bidenien toimintaa

Historiallinen oikeudenkäynti alkaa tänään – Neljä asiaa, jotka on hyvä tietää Trumpin virkasyytteiden käsittelystä

Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä puolustuksen vuoro: Presidentti ei ole tehnyt mitään väärää

"Trumpille ei ole Amerikka ensin, vaan Donald Trump ensin" – Kuusi nostoa virkarikossyytteiden esittelijöiden pääargumenteista

Lähteet: AP, Reuters