1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäteollisuus

Talotehtaan piti pyöriä lakosta huolimatta, mutta liitto perui poikkeusluvan – työntekijät aikovat silti palata töihin

Teollisuusliitto antoi Omatalolle luvan yrityskohtaiseen sopimukseen, mutta perui sen myöhemmin.

Omatalon pääluottamusmies Pasi Kainulainen ja toimitusjohtaja Janne Rönkkö olisivat halunneet tehdä yrityskohtaisen sopimuksen ja siten välttää lakon. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Sonkajärveläinen talopaketteja valmistava Omatalo on yksi niistä kymmenistä yrityksistä, joissa tuotanto on ollut pysähdyksissä maanantaina alkaneen metsäteollisuuden lakon vuoksi.

Lakko jää Omatalon osalta käytännössä kuitenkin vain päivän mittaiseksi, sillä yrityksen työntekijät aikovat palata töihin jo tiistaiaamuna. Taustalla on Teollisuusliiton soutaminen ja huopaaminen yrityskohtaista sopimusta koskevan luvan myöntämisessä.

Metsäteollisuuden lakko hiljensi maanantaina myös Omatalon talotuotannon. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Omatalo sai viime viikolla Teollisuusliitolta luvan omaan yrityskohtaiseen sopimukseen, mikä poisti yritystä uhanneen lakkouhan. Lauantaina tilanne kuitenkin muuttui, kun Teollisuusliiton hallitus kielsi yrityskohtaisten sopimusten tekemisen.

– Emme hyväksy sitä, että yritys voisi ostaa itsensä ulos lakosta, perustelee Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Aallon mukaan tällainen ostaminen olisi mahdollista ainoastaan sellaisille yrityksille, joilla on hyvä tilauskanta. Yrityskohtaisten sopimusten tekeminen saattaisi kuitenkin vähentää painetta saada koko metsäteollisuuden kenttä tekemään ay-liikkeen haluama työehtosopimus.

– Puolustamme työntekijöitä yhdessä koko alalla, Aalto linjaa.

Omatalossa petyttiin pahasti

Teollisuusliiton hallituksen omaksuma kanta yllätti Omatalon väen, niin työnantajan kuin työntekijätkin.

– Minulle on jo kaksi kertaa luvattu, että voimme tehdä paikallisen sopimuksen. Sen takia tämä aiheuttaa aika paljon harmaita hiuksia, sekä työnantajalle että työntekijöille, pyörittelee päätään pääluottamusmies Pasi Kainulainen.

Toimitusjohtaja Janne Rönkön mukaan tilanne oli vielä aamulla tehtaalla kaoottinen, kun kukaan ei tiennyt varmaksi, saavatko työntekijät tulla töihin. Keskustelussa päädyttiin kuitenkin siihen, että tuotanto jatkuu jo heti seuraavana päivänä.

– Jos ei muuten jatku, niin sitten yön aikana automatisoidaan tuotantolinjat. Mutta huomenna tulee elementtejä ovesta, Rönkkö nauraa.

Toimitusjohtaja Janne Rönkkö uskoo, että tuotanto Omatalon tehtaalla jatkuu heti tiistaiaamuna. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Rönkkö kehuu tehtaalla vallitsevaa yhteishenkeä ja työntekijöiden halua pitää tuotanto käynnissä.

– Saattaa tuntua käsittämättömältä, että Suomessa on yritys, jossa työntekijät ja työnantaja tekevät aidosti hommia yhdessä. Tämä oli yritys saada meidät riitelemään keskenämme, mutta epäonnistuivat pahasti.

Työntekijät: Teollisuusliitto ei tule saamaan yhtä hyvää sopimusta

Toimitusjohtaja Janne Rönkkö olisi ollut valmis tekemään yrityskohtaisen sopimuksen työntekijäpuolen asettamilla ehdoilla. Siinä sopimuksessa ei olisi ollut kiky-tunteja.

– Työntekijät olisivat tarvittaessa joustaneet ja tehneet ylityötä normaalipalkalla.

Yrityskohtainen sopimus oli alun perin pääluottamusmies Pasi Kainulaisen idea. Hän ei peittele pettymystään.

– Me olisimme todennäköisesti saaneet paremmat työehdot kuin tulevissa neuvotteluissa saadaan aikaan.

Kainulainen kehuu Omatalon työilmapiiriä ja kertoo, että yrityksessä on tehty paikallisia palkkaratkaisuja, jotka ovat olleet tasoltaan huomattavasti parempia kuin varsinainen työehtosopimus.

Pääluottamusmies Pasi Kainulainen uskoo, että yrityskohtainen sopimus olisi voinut tuoda Omatalon työntekijöille paremmat työehdot kuin Teollisuusliiton käymät sopimusneuvottelut. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Aalto: Teollisuusliitto ei aio aktiivisesti puuttua

Janne Rönkön mukaan lakko olisi osunut pahasti juuri nousuun lähteneen Omatalon talouteen. Yritys on tekemässä viime vuodelta pitkästä aikaa voitollisen tuloksen, ja töitä on talven ajan paiskittu kahdessa vuorossa.

– Olemme luvanneet asiakkaille taloja määrätylle päivälle, ja lakko aiheuttaisi hirvittävän toimitusten siirtelyn. Me emme saisi toimituksia kiinni ennen kuin vasta kesällä.

Entä millaisia sanktioita Teollisuusliitto aikoo kohdistaa Omatalon palveluksessa oleviin jäseniinsä, jos nämä palaavat lakon aikana töihin? Puheenjohtaja Riku Aallon mukaan liitossa tunnustetaan, että asiassa on annettu kentälle virheellistä informaatiota.

– Liitto ei aio aktiivisesti puuttua asiaan.

Teollisuusliitto ei aio aktiivisesti puuttua siihen, jos Omatalon työntekijät palaavat tiistaina takaisin töihin. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Ainoa lakkovahti yrityksen pihalla saattaakin tiistaiaamuna olla pääluottamusmies, ja hänkin vain virkansa puolesta.

– Lakkovahti katsoo portin ulkopuolelta, sisälle minä en tule. En minä näe, onko täällä työntekijöitä, ja keitä täällä on töissä, Kainulainen muotoilee.

Yksi toive pääluottamusmiehellä kuitenkin on.

– Toivottavasti ei ole paljon pakkasta.