Vilkkaasti liikennöity Ratapihankatu kiertoreitille Tampereen keskustassa – poikkeusreitti käytössä kuukausia

Kiertoreitti otetaan käyttöön vanhan tavara-aseman kohdalla maanantaina illalla.

Työmaan valmistelut
Tavara-asema.
Vihreä tavara-asema siirretään tien toiselle puolelle. Kaupungin tavoitteena on suoristaa Ratapihankatu.Antti Eintola / Yle

Tampereen keskustassa koittaa tiistaina uudenlaisen ruuhkan ajat.

Ratapihankatu suljetaan Morkun ja vanhan tavara-aseman kohdalta eli läheltä rautatieasemaa. Kiertotie otetaan käyttöön maanantaina illalla, kun liikenneruuhkat ovat helpottaneet.

Kiertotie kulkee korttelin verran Tammelan puolella. Reitti on Ratapihankatu - Peltokatu - Vellamonkatu - Murtokatu -Tammelankatu - Ratapihankatu.

Pyöräilyn ja jalankulun kiertotie Tammelankadulta Vellamonkadulle kulkee puistokäytävää pitkin. Puistoväylä sijaitsee Murtokadun itäpuolella kerrostalojen välissä.

Tarvittaessa reittiä muokataan

Vilkkaasti liikennöidyllä kadulla on odotettavissa säätöä.

– Varmaan joutuu opastamaan ihmisiä varsinkin aamulla pimeän aikaan, työmaapäällikkö Jere Vesanen Kreate Oy:stä sanoo.

Jos liikenne ei lähde sujumaan, opasteita Vesasen mukaan tarvittaessa lisätään.

Yksi ongelma on raskas liikenne, jota kulkee varsinkin kannen ja areenan työmaalle. Reitistä yritettiin kaupungin rakennuttajainsinööri Petri Leppäsen mukaan tehdä mahdollisimman väljä, mutta mutkia kaupunkialueella tulee väkisinkin.

– Kiertoteissä ei tule laakista koskaan ihan nappisuoritus. Porukka joutuu katsomaan miten reitti toimii ja sitten tehdään korjauksia sen mukaan, sanoo Leppänen.

Suljetulle osuudelle työmaa

Ratapihankatu muuttuu suljetulla osalla työmaaksi, jossa valmistellaan tavara-aseman siirtoa.

Valmistelu tarkoittaa käytännössä sitä, että tavara-asemasta puretaan purettavat osiot. Paikoilleen pannaan myös sokkelipalkit, joiden varassa rakennus siirretään. Valmiiksi on tehtävä myös siirtoradat.

Valmisteluissa menee noin 3–4 kuukautta. Tämän jälkeen rakennuksen voisi siirtää.

Tavara-asema siirretään Morkun tontille. Morkku on tarkoitus purkaa.

Ympäristöministeriö kuitenkin hylkäsi Morkun rakennussuojeluesityksen maaliskuussa, ja päätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Siirtourakan kustannukset ovat noin 2,7 miljoonaa euroa.

Lue lisää:

Tampereen vanha tavara-asema siirretään sittenkin: urakkasopimus Ratapihankadun tavara-aseman siirrosta ja Morkun purkamisesta sovittu