Hallinto-oikeus: Keminmaa sai torpata tuulivoiman, vaikka yhtiö oli kehittänyt hanketta jo kaksi vuotta

Lumituuli valitti oikeuteen Keminmaan kunnanhallituksen päätöksestä hylätä kaavoitussopimus.

Lumituuli pitää kuitenkin mahdollisena, että yhtiön tuulivoimaa rakennetaan Keminmaahan tulevaisuudessa. Kuva: Laura Valta / Yle

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt tuulivoimaa rakentavan Lumituulen tekemän valituksen Keminmaan päätöksestä torpata tuulivoiman rakentaminen. Kunnanhallitus jätti hyväksymättä yhtiön kanssa tehdyn kaavoitussopimuksen vuonna 2016.

Lumituuli vaati oikeudelta päätöksen kumoamista esimerkiksi siksi, että yhtiö oli jo käyttänyt 50 000 euroa hankkeen selvityksiin. Yhtiö kertoo tyytyvänsä oikeuden päätökseen.

– Olemme tyytymässä oikeuden päätökseen. Kunnalla on varsin laaja oikeus tehdä itsenäisesti päätöksiä eikä siihen pystytä juuri puuttumaan oikeusteitse, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Timo Lahti.

Yhtiö ei aio kuitenkaan haudata hanketta.

– Näemme kuitenkin mahdollisuuksia mennä hankkeen kanssa eteenpäin. Kunnassakin päättäjät säännöllisin väliajoin vaihtuvat ja mielialat saattavat muuttua, Lahti sanoo.

Myllyjen määrää pitäisi nostaa

Hanketta on silti muokattava.

– Hanketta on todennäköisesti laajennettava merkittävästi, jotta se olisi taloudellisesti kannattava. Samalla on pidettävä huoli siitä, että väki yleensä ja päättäjät ovat mukana hankkeessa niin, että se on kaikkien osapuolten hyväksyttävissä.

Hankkeen kasvattaminen edellyttää myös uusien laskelmien tekemistä siitä, mahtuuko verkkoon uutta tuotantoa.

– On selvitettävä, kuinka uusi tuotanto mahtuu sähköverkkoon, koska pohjoisessa on ollut aika paljon hankkeita ja piuhat alkavat olla aika täynnä.

Hankkeen laajentaminen on huomioitava myös ympäristövaikutusten arvioinnissa.

Yhtiön mielestä alueella olisi vähän haittatekijöitä

Tällä hetkellä Lahti toivoo, että yhtiön tuulivoimaa joskus tulevaisuudessa rakennetaan Keminmaahan.

– Alue on kiinnostava. Siellä on hyvät tuuliolot. Ympäristöllisesti se ei ole erityisen herkkä. Asutuskin on kohtuullisen kaukana. Tässä on vähän haittatekijöitä ja paljon asioita, jotka tukevat taloudellista onnistumista. Uskon, että alue hyötyisi taloudellisesti kannattavasta toiminnasta, Lahti summaa.

Lumituuli suunnitteli aiemmin rakentavansa 5–9 tuulivoimalaa Kivivaara–Tornivaara -alueelle.

Lisää aiheesta:

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).