1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turun poliittiset ryhmät etsivät kompromissia kauppatorin lämmityssopimuksen kustannuksista – haussa koko paketti: tekniikka, rakenteet ja yksi sitova hinta

Vastustajien mielestä nykyinen sopimus antaa mahdollisuuden ylihinnoitteluun ja kustannusvuotoihin.

Jarmo Laivoranta keräsi viimeiset nimet listaan hieman ennen valtuustokokouksen alkamista. Kuva: Hannu Vähämäki / Yle

Turun kauppatorin lämmityssopimuksen käsittely saa jatkoa. Asia varmistui maanantaina, kun keskustan Jarmo Laivoranta jätti 33 valtuutetun allekirjoituksella varustetun ehdotuksen hankkeen tuomisesta valtuustoon. Jo 23 nimeä olisi riittänyt.

Allekirjoituksia tuli vihreistä, vasemmistoliitosta, perussuomalaisista, keskustasta, kristillisdemokraateista, sinisistä ja Järjen ääni -ryhmästä. Heidän mielestään nykyinen sopimus on epämääräinen ja liian kallis. Se antaa mahdollisuuden ylihinnoitteluun ja kustannusvuotoihin.

Turun kaupunginhallitus päätti valita kauppatorin liukkaudentorjuntaan aurinkoenergiaan perustuvan lämpöakkuratkaisun. Sopimuskumppaniksi tuli Tori Energia Oy. Kaupunki suorittaisi yhtiölle investoinnista koituvan pääomamaksun, 4,2 miljoonaa euroa, kertakorvauksena. Lisäksi päälle tulisivat vuotuiset energia-, huolto- ja ylläpitomaksut. Tori Energia teettäisi myös kaupungin lukuun torikannen rakenteet.

– Sopimus on kestämätön kaupungin veronmaksajien kannalta. Ensin maksetaan ylihintaa järjestelmästä. Sen jälkeen annetaan Tori Energialle yksinoikeus toteuttaa kaikki muut rakenteet. Lasku tulee kaupungille eikä etukäteen tiedetä, mikä hinta on. Missään tapauksessa yhtiölle ei saa antaa avointa valtakirjaa toteuttaa rakenteita, katsoo Jarmo Laivoranta.

Uusi sopimus paras ratkaisu

Turun poliittisten ryhmien tarkoituksena on löytää sopimusasiassa kompromissiratkaisu, johon enemmistö ryhmistä voisi sitoutua. SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Piia Elo toivoo, että yhteisymmärrys löytyy, jotta kauppatorin työmaa saadaan valmiiksi mahdollisimman nopeasti ja kaupunkikeskusta voisi palata normaaliin päiväjärjestykseen.

– Oma ryhmämme on käsitellyt tätä sopimusasiaa pitkään ja katson, että olemme saanet hankkeesta riittävästi ja oikeanlaista tietoa. Toivottavasti pienten tarkennusten myötä saadaan sopimuksen taakse enemmistö, toteaa Elo.

SDP.n linjoilla ovat myös kokoomus ja RKP, mutta niillä ei ole enemmistöä valtuustossa. Jarmo Laivoranta pitää selvänä, että sopimus tulisi neuvotella Tori Energian kanssa uusiksi.

– Tori Energian pitäisi tehdä avoimesti uusi tarjous siitä, mitä kaikki maksaa. Eli koko paketti: tekniikka, rakenteet ja yksi hinta, joka olisi sitova. Uskon, että silloin sopimuksen taakse voisi löytyä valtuuston enemmistö, arvioi Laivoranta.

Turun kaupunginvaltuuston käsittelyyn sopimusasia on tarkoitus tuoda 24. helmikuuta.

Lue lisää:

Turun kauppatorin lämmityssopimuksen kädenvääntö voi jatkua valtuustossa

Turun kauppatorille tulee sulatusjärjestelmä – kaupunginhallitus väänsi kättä kolmesti

Turun kauppatorin sulatusjärjestelmä tulee taas – kaupunginhallituksen käsittelyssä jo lähes kolmen kuukauden ajan

Turun kauppatorin kunnossapidosta uusi aikalisä

Turku vuokraa kauppatorin alta tiloja enintään 240 000 eurolla vuodessa – kaupunginhallitus väänsi kättä kolmesti

Liuta toriparkkiehdotuksia takaisin valmisteluun Turussa – Torin paviljonkeja varten perustettava yhtiö sai vihreän valon

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen: Toriparkki valmistuu suunnitellusti 2020, koko Kauppatori valmis 2021