1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Venäjä karkotti japanilaisen toimittajan epäiltynä vakoilusta

Vladivostokissa joulukuussa kiinniotetun journalistin väitetään yrittäneen hankkia salaisia tietoja Venäjän asevoimista.

Venäjä
Kaupunkinäkymä Vladivostokista.
Kyodo-uutistoimiston toimittaja otettiin kiinne joulupäivänä Vladivostokissa. Arkistokuva.AOP

Venäjä ilmoitti maanantaina, että se karkotti viime kuussa japanilaisen toimittajan epäiltynä vakoilusta. Journalistin väitetään yrittäneen hankkia salaiseksi luokiteltuja tietoja Venäjän sotilaskyvyistä Itä-Aasiassa, uutistoimisto RIA raportoi.

Karkotettu toimittaja työskenteli japanilaiselle Kyodo-uutistoimistolle, joka on kiistänyt väitteet vakoilusta.

Kyodon mukaan heidän työntekijänsä otettiin kiinni 25. joulukuuta Vladivostokissa. Toimittajaa kuulusteltiin viitisen tuntia, minkä jälkeen hänet vapautettiin. Journalistille kerrottiin, että hänellä on 72 tuntia aikaa poistua Venäjältä.

– Turvallisuussyistä johtuen hän poistui maasta seuraavana päivänä. Meidän käsitys on, että hänen toiminta oli täysin normaalia uutistyötä, Kyodo kommentoi sähköpostitse uutistoimisto Reutersille.

Japanin ulkoministeriö on kieltäytynyt kommentoimasta tapausta.

Japanin ja Venäjän välisiä suhteita on hiertänyt vuosikymmeniä kiista Kuriilien saarten hallinnasta.

Japani on kiistänyt Tyynellämerellä sijaitsevien saarten kuuluvan Venäjälle ja katsonut niiden kuuluvan Hokkaidon pohjoiseen territorioon. Erimielisyys on estänyt valtioita solmimasta muodollista rauhansopimusta toisen maailmansodan jälkeen.

Lähteet: Reuters, RIA

Lue seuraavaksi