1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

Merkel: EU:n tulisi avata jäsenyysneuvottelut Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa

Ranska on vastustanut unionin laajentumista Länsi-Balkanille.

Euroopan unioni
Edi Rama ja Angela Merkel
Albanian pääministeri Edi Rama ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasivat Berliinissä maanantaina.Hayoung Jeon / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel haluaa, että Euroopan unioni aloittaa maaliskuussa jäsenyysneuvottelut Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa.

Saksan johtaja pitää unionin laajentumista Länsi-Balkanille "geopoliittisena" välttämättömyytenä.

– Kuka tahansa, joka katsoo karttaa ja tietää geopoliittisen taustan, ymmärtää, että Länsi-Balkanin valtioiden liittyminen Euroopan unioniin on kaikkien etu, Merkel sanoi maanantaina Berliinissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Merkelin kommentit lähettivät suoran viestin Ranskan presidentille Emmanuel Macronille, joka on kovaäänisesti vastustanut EU-jäsenyysneuvotteluiden aloittamista Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa.

Lokakuussa EU päätti olla avaamatta jäsenyysneuvotteluja Pohjois-Makedonian kanssa, mikä johti maassa ennenaikaisiin vaaleihin.

Ranska on vaatinut EU:n jäsenyysneuvotteluprosessin uudistamista ennen kuin unioni ottaa uusia laajentumisaskeleita. Yhdeksän EU-maata on kuitenkin vastustanut Ranskan ehdotusta prosessin uudistamisesta ja asettunut tukemaan Pohjois-Makedonian ja Albanian EU-jäsenyyden edistämistä.

Merkel haluaa, että seuraavassa EU:n huippukokouksessa maaliskuun lopulla voidaan allekirjoittaa sopimus jäsenyysneuvotteluiden aloittamista kummankin maan kanssa.

– Meidän täytyy tehdä paljon töitä, että saavutamme halutut tulokset maaliskuussa, Merkel kommentoi Politico-lehden mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

EU:n antamat rukkaset ajavat Pohjois-Makedonian ennenaikaisiin vaaleihin

Kreikan parlamentti hyväksyi naapurin uuden nimen – Pohjois-Makedonialle aukeaa tie Natoon ja Euroopan unioniin

Lue seuraavaksi