Paperiteollisuuden lakosta tuli kuljetusyritysten painajainen – ajankohta pahin mahdollinen: "Tässä pelätään, että kuljettajat lähtevät"

Kuljetusyritykset ovat jakaneet työntekijöilleen lomautusvaroituksia. Paperiteollisuuden lakon lisäksi kuljetusyrittäjät pelkäävät kevään tuovan lisää työtaistelutoimia, jotka vaikuttavat heihin.

työtaistelut
Tukkipuuta Metsä Woodin Punkaharjun tehtaan tukkipihalla.
Raakapuuta voidaan vielä kuljettaa kuluva viikko. Sen jälkeen varastot alkavat olla täynnä.Esa Huuhko / Yle

Kuljetusyrittäjä Rauno Sikiö huokaisee puhelimeen. Pelkona on, että kaikki yrityksen seitsemän autoa seisoo toimettomana ensi viikosta alkaen.

– Arpapeliä on, saako puuta kuljetettua mihinkään ensi viikolla. Tällä viikolla saadaan vielä jotain tehtyä, vaikka nytkään ei ajeta enää koko kapasiteetilla, toteaa Sikiö kuljetusyritys Tii-Sikistä.

Sikiön yritys kuljettaa pääasiassa raakapuuta yrityksille ja yksityisille. Kuljettajia yrityksellä on 11.

– Kaikille kuljettajille on lomautusvaroitukset annettu.

Lakon ajankohta harmittaa yrittäjää, koska tammi-maaliskuussa on paras ajoaika.

– Totta kai lakolla on iso merkitys. Suurimmat määrät puuta ajetaan juuri vuoden alkukuukausina. Joinakin vuosina nämä kuukaudet ovat olleet vuoden pelastus ansiotasoa ajatellen, toteaa Sikiö.

Kuusitukkeja pinossa.
Pakastunut sää mahdollistaisi puukuljetukset metsästä, mutta nyt lakko torppaa ne. Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala, Jouni Tiainen

"Pelätään, että kuljettajat lähtevät sellaisille aloille, missä töitä saa tehdä"

Paperikoneiden pysähtyminen vaikuttaa laajasti kuljetusyrityksiin. Esimerkiksi Keski- ja Itä-Suomessa on liikenteessä noin 60 pronsenttia kuljetuskalustustosta.

Lisäksi valtaosa metsäalan kuljetusyrityksistä on ilmoittanut lomautuksista.

– Taloustilanne ei ole ollut kovin häävi ennen lakkoakaan. Lakko tarkoittaa sitä, että tämän vuoden tuloksenteko on mennyttä, sanoo metsäalan kuljetusyrittäjien toiminnanjohtaja Kari Palojärvi kuljetusalan etujärjestö SKAL:sta.

Mitä isompi kuljetusyritys kyseessä, sitä varmemmin työntekijälle on tiedossa lomautuksia.

– Tässä pelätään sitä, että kuljettajat lähtevät sellaisille aloille, missä töitä saa tehdä.

Palojärven mukaan lakko vaikuttaa eniten haketta kuljettaviin autoilijoihin.

– Kun sellutehtaat pysähtyvät, ei ole paikkaa mihin haketta ajaa. Taustalla on vielä sahojen lakko. Silloin ei tullut haketta mitä ajaa, Palojärvi selittää tukalaa tilannetta.

Raakapuun kuljettajilla töitä voi sen sijaan vielä riittää. Metsästä pystytään kuljettamaan puut säilöpaikkoihin, kunnes säilöpaikatkin ovat täynnä.

– Osalla saattaa olla viikoksi ajoja. Joillain vähän pitemmäksi aikaa, ja osalla loppuu ajot heti. Se johtuu siitä,miten varastot täyttyvät puusta, Palojärvi sanoo.

Kaukopään tehdas
Imatran Stora Enson tehtaalla toiminta on hiljentynyt lakon myötä.Mikko Stig / Lehtikuva

"Jos seisokki jatkuu vielä kolmen viikon jälkeenkin, sitten on huonompi juttu"

Lakon lisäksi syksy ja alkutalvi ovat olleet sään takia takkuisia metsäalan kuljetusyrityksille. Lauhan ja kostean alkutalven vuoksi isoilla kuljetusautoilla ei ole ollut metsäteille asiaa. Nyt kun sää on monin paikoin pakastunut ja viimein päästäisiin töihin, lakko estää sen.

– Se on vähän niin kuin jäänmurtajat. Nekin ryhtyvät lakkoon silloin, kun on jäätä, huokaisee yrittäjä Rauno Sikiö kuljetusyritys Tii-Sikistä.

Sikiö ei usko, että työntekijät alkavat etsiä muita töitä.

– En pelkää työntekijöiden lähtöä muihin hommiin. Ainakaan, jos lakko jää lyhytaikaiseksi. Jos seisokki jatkuu vielä kolmen viikon jälkeenkin, sitten on huonompi juttu.

Imatralainen kuljetusyritys Tii-Sik on toiminut 25 vuotta. Yrittäjällä on vielä hyvin muistissa paperiteollisuuden työsulku vuonna 2005.

– Silloin oli kahdeksan viikon seisokki. Pieni pelastava tekijä oli silloin, että Ruotsissa tarvittiin autoja. Osa meidän työntekijöistämme oli silloin siellä hommissa. Lakko oli vielä kesäloma-aikaan. Seisokki ei ollut niin pysähdyttävä kuin nyt.

Puutavara-auto metsässä.
Valtaosa metsäalan kuljetusyrityksistä on antanut lomautusvaroituksia työntekijöilleen. Riikka Rautiainen/ Yle

Työtaistelukevät pelottaa yrittäjää

Metsäalan kuljetusyrittäjät toivovat, että työtaistelun osapuolet löytäisivät ratkaisun nopeasti ja lakko loppuisi. Samaa toivoo Rauno Sikiö, joka samaan aikaan pelkää tulevaa kevättä työtaistelutoimien takia.

– Monella alalla on sopimukseton tila käynnissä. Eihän sitä tiedä, mitä lakkoja on vielä tulossa, hän huokaisee.

Työntekijöiden lomautuksilla on toteutuessaan niin sanottu avoin loppu, koska lakon pituutta ei tiedä kukaan. Lakon loputtua kuljetusyritykset pääsevät takaisin töihin parin päivän sisällä.

– Kun ne laitoksensa saa käyntiin, niin aika nopeasti sinne rupeaa menemään tavaraa. Ihan parissa päivässä. Jos tietysti seisokkiaikaan ei ole tule vaurioita tehtaisiin, kun on pakkasia.