1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeidenkäyttäjät

Vain kaksi nuorta pirkanmaalaista edustajaa sallisi huumeiden piikityshuoneet Tampereelle, enemmistö epäilee tai vastustaa: "Miksi käyttöä tulisi näin suosia?"

Puolet kansasta hyväksyy piikityshuoneet, mutta Ylen kyselyssä enemmistö Pirkanmaan kansanedustajista epäröi tai tyrmää ne.

Tammerkosken maisemassa on roskis käytetyille huumeruiskuille. Pitäisikö Tampereelle tai koko Pirkanmaalle saada myös huumeiden käyttöhuoneita, niin sanottuja piikityshuoneita? Nykyisen lain mukaan niitä ei voi perustaa, mutta ainakin Helsingissä toivotaan mahdollisuutta kokeilla. Kuva: Antti Eintola / Yle

Noin puolet suomalaisista näyttäisi keltaista tai vihreää valoa valvotuille huumeiden käyttöhuoneille eli niin sanotuille piikityshuoneille. Naiset ja nuoret ovat yleensä hiukan sallivampia kuin miehet ja yli 45-vuotiaat, mutta erot THL:n (siirryt toiseen palveluun) raportissa ovat pieniä.

Nykyisen lain mukaan käyttö- eli piikityshuoneita ei voi perustaa eikä edes kokeilla. Helsingin kaupunki selvitti mahdollisuudet noin vuosi sitten ja toivoo nyt erillislakia kokeilua varten. Tampereen apulaispormestari Johanna Loukaskorven mukaan Tampere ei ole mukana Helsingin hankkeissa.

Yle Tampere kysyi asiaa Pirkanmaan kansanedustajilta. Pitäisikö pahenevan huumetilanteen vuoksi Pirkamaallekin saada erillislain turvin huumeiden käyttöhuoneita?

Tehokas keino vai mahdoton ajatus?

19 edustajasta 16 vastasi ja tulos oli selvä: 10 ei, 2 kyllä, 4 ei osaa sanoa. Mielipiteissä näkyy kansanedustajien ikä ja puoluekanta.

Perussuomalaisten Veijo Niemi,66,vastaa vastakysymyksellä: "En ymmärrä miksi käyttöä tulisi näin suosia?" Eduskunnan kuopus, vihreiden Iiris Suomela,26, taas uskoo, että käyttöhuoneet olisivat tehokas tapa ehkäistä vaaratilanteita.

– Kun käyttö tapahtuu valvotuissa tiloissa, mahdollisiin yliannostuksiin ja muihin ongelmiin pystytään puuttumaan välittömästi. Tämä on kiistatta yksi tehokkaimmista tavoista vähentää huumekuolemia, Iiris Suomela perustelee.

Edellisen eduskunnan kuopus, demarien Ilmari Nurminen, 29, näkee käyttöhuoneet hyvänä asiana, koska niissä on tavattavissa sosiaali- ja terveysalan ammattilainen.

– Huoneet ovat maailmalla lisänneet huumehoitoon osallistumista, vähentäneet riskikäyttöä ja tuoneet avointa käyttöä pois puistoista ja kaduilta.

Kokoomuksen Sofia Vikman, 37, arvioi asiaa rahan ja laillisuuden kannalta.

– On mahdoton ajatus, että veronmaksajien rahoilla, viranomaisten valvonnassa järjestettäisiin julkisia tiloja, joissa saisi harjoittaa rikollista toimintaa.

Huumeidenkäyttäjiä auttava Diakonissalaitoksen Hoiva kannattaa käyttöhuoneiden pilotointia, jotta niistä saataisiin kokemuksia Suomen oloissa.

Ylilääkäri Outi Kuikanmäki uskoo, että Tampereen on kuitenkin järkevintä odottaa Helsingin tuloksia. Hoivalla on Tampereella muun muassa korvaushoitoa tarjoavaBreikki.

Selvitettävää vai "kovemmat keinot käyttöön"?

Periaatepäätös huumepolitiikasta on kirjattu hallitusohjelmaan, ja siinä myös käyttöhuoneet noussevat esiin.

Ennen linjaustaan hallitus aikoo kuitenkin kuulla monia tahoja, joten päätöksiä tuskin tulee pikaisesti. Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että työhön ei ole erikseen osoitettu henkilöstöä eikä työryhmiä aiota perustaa. Myös aikataulu on auki.

Osa Pirkanmaan kansanedustajista viittaa tuleviin linjauksiin ja kaipaa lisätietoja.

– Ei tule tehdä päätöksiä, jotka voisivat antaa kuvan, että huumausaineiden käyttö olisi hyväksyttävää. Asian hyvistä ja huonoista puolista tarvitaan lisää tietoa, Pia Viitanen, 53, sanoo.

Marko Asell, 50, ei ole päättänyt, vaan "plussat ja miinukset ensin selvitettävä". Lisäselvityksiä ja kansainvälistä, tutkittua tietoa kaipaa myös Jukka Gustafsson, 73.

Kokoomuksen Pauli Kiuru, 58, sanoo, että jos piikityshuonekokeilu etenee Helsingissä, on syytä katsoa sen tulokset. "Vasta sen jälkeen [tehdään] linjaus laajentamistarpeesta Pirkanmaalle."

– Amfetamiinin, kokaiinin ja niin sanotun ekstaasin käyttö on viemärivesianalyysien perusteella kasvanut. Mutta onko ehdotetusta keinosta apua juuri näiden huumeiden käytön aiheuttamien ongelmien vähentämiseen, aprikoi vihreitten Satu Hassi, 69.

Keskustan Arto Pirttilahti, 57 suuntaisi resurssit mieluummin huumevieroitukseen, ja perussuomalaisten Veikko Vallin, 58 ottaisi tiukan linjan: "Huumekauppaan ja käyttöön pitää ottaa käyttöön kovemmat keinot. Myyjille kovemmat tuomiot. Käyttäjille tehokasta kuntoutusta."

Matalan kynnyksen huumehoitopaikkoja Tampereella (siirryt toiseen palveluun)ovat Nuppo, Huoltsu, Ensiohjaus Ensio, Päiväperhon kohtaamispaikka, Konsti, A-klinikka ja Breikki. Myös Pirkanmaa (siirryt toiseen palveluun) avopalvelut ovat Tampereella.