1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pysäköinti

Taajamapysäköintiin iso muutos – auton saa pian pysäköidä kaksisuuntaisella kadulla menosuuntaan nähden vasemmalle

Autoliitto muistuttaa jo nyt uuden pysäköintitavan vaaroista. Pelkästään autosta nouseminen vaatii entistä enemmän tarkkuutta.

pysäköinti
Katu Helsingin Kruununhaassa.
Kesäkuun alusta alkaen auton saa taajamissa pysäköidä kaksisuuntaisilla kaduilla menosuuntaan nähden kadun vasempaan reunaan.Henrietta Hassinen / Yle

Kesäkuun alusta lähtien auton saa taajamassa pysäyttää tai pysäköidä kaksisuuntaisella kadulla menosuuntaan nähden myös tien vasemmalle puolelle.

Nykylaki ei tuota salli, vaikka yksisuuntaisella kadulla niin saa tehdä.

Autoliiton mukaan uuteen pysäköintitapaan liittyy useita selkeitä riskikohtia. Pelkästään auton ajaminen vasemmalle vaatii ottamaan tarkemmin huomioon vastaantulevan kaistan liikenteen.

Myös autosta nousemisessa pitää olla tarkkana.

– Jos autossa on matkustajia oikealla puolelle, niin hehän joutuvat poistumaan autosta sinne liikenteen puolelle. Kuljettajan pitää muistaa varoittaa siitä matkustajia oikeastaan jo ennen pysäköintiä, opastaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kolmas vaaran paikka on se, kun lähdetään takaisin liikenteeseen.

– Jos eteen on pysäköity toinen auto, niin se peittää näkyvyyttä paljon, kun kuljettaja tarkkailee tilannetta aivan sieltä vasemmasta reunasta reunakiven vierestä.

Myös takaatulevan liikenteen kuolleet kulmat huolettavat Vesalaista.

– Peilistä katve auton rinnalle on huomattavasti suurempi, kun lähdetään sieltä vasemmalta. Erityisen tärkeää on, että kuljettaja peiliin vilkaisemisen lisäksi muistaa kääntää päätään ja havainnoida sitä kuollutta kulmaa.

Erityisen ongelmallisena Vesalainen pitää paketti- ja kuorma-autojen pysäköimistä vasemmalle. Niistä kuljettaja ei näe taakse olan yli kurkkaamalla kuin ohjaamon takaseinän. Siinä tulevat laajakulmapeilit arvoon arvaamattomaan.

"Harkitsisin tarkasti pysäköintiä vasemmalle"

– Kuljettajan on syytä tiedostaa vaaranpaikat ja pyrkiä ne omalla toiminnallaan eliminoimaan pois. Kyllä minä peräänkuulutan harkintaa, että ainakin kahteen kertaan miettii, missä kohtaa sinne vasempaan reunaan ajaa.

Autoliiton koulutuspäällikkö miettisi tarkkaan varsinkin isojen autojen kohdalla, kannattaako se auto pysäköidä sinne vasemmalle.

– Ehkä kuitenkin miettisin sen ajoreitin niin, että saisin pysäköityä sinne oikeaan reunaan.

Vastaava vasempaan reunaan salliva pysäköintisääntö on sallittua muun muassa Virossa. Meillä ollaan siis menossa yleiseurooppalaiseen suuntaan tässä asiassa.

Lue seuraavaksi