Väkivalta paheni Afganistanissa 2019, Yhdysvallat pommitti enemmän kuin vuosikymmeneen

Ilmaiskut tappoivat siviilejä entistä enemmän viime vuonna.

Afganistan
Leslie Pratt / EPA
Yhdysvaltain Predator-lennokki Afganistanin yllä. Lennokin aseistuksena siipien alla on kaksi Hellfire-ohjusta.

Yhdysvallat on pommittanut Afganistania viime vuoden aikana enemmän kuin kertaakaan viime vuosikymmenen aikana. Asia ilmenee Yhdysvaltain ilmavoimien julkistamasta tilastosta.

Vuoden 2019 aikana Yhdysvallat pudotti Afganistaniin yhteensä 7 423 ammusta. Kyseessä on pommitusten määrän dramaattinen nousu esimerkiksi presidentti Barack Obaman kauden suurimmista pommituksista 2009, jolloin pudotettiin reilut 4 000 pommia.

Sen jälkeen kun presidentti Donald Trump nousi valtaan 2016, Yhdysvallat on kiihdyttänyt pommituksiaan Afganistanissa. Valkoinen talo on poistanut aiemman määräyksen siitä, että siviiliuhreja pitäisi välttää pommituksissa.

Siviiliuhrit huolena

Yhdistyneet kansakunnat ja ihmisoikeusryhmät ovat toistuvasti esittäneet huolensa sitä, että kiihtyneet ilmaiskut aiheuttavat valtavasti siviiliuhreja.

Vuoden 2019 alkupuoliskolla Afganistanin hallituksen joukkojen sekä niitä tukevien joukkojen, ennen kaikkea Yhdysvaltojen, ilmaiskuissa kuoli 717 siviilä. Luku on 31 prosenttia korkeampi kuin vastaavana aikana vuotta aikaisemmin.

Yhdysvallat ja Afganistanin kapinallinen Taliban-liike ovat yrittäneet päästä sopimukseen amerikkalaisjoukkojen vetäytymisestä Afganistanista. Taliban on sanonut aikovansa päästä sopimukseen tammikuun loppuun mennessä ja liike valmistautuu vähentämään taisteluitaan, liikkeen edustaja sanoi aiemmin tässä kuussa.

Osapuolet pääsivät jo sopuun asiasta viime vuonna, mutta presidentti Trump vetäytyi sopimuksesta syksyllä Talibanin tapettua yhdysvaltalaisen sotilaan.

Syyskuussa Trump uhosi, että rauhanprosessi on kuollut ja kertoi Yhdysvaltojen kiihdyttäneen hyökkäyksiään Talibania vastaan.

Yhdysvallat ja talibanit ovat palanneet neuvottelupöytään, kertovat amerikkalaislähteet

Lähteet: AFP