Luonnontieteellisen museon tuhoisasta tulipalosta tasan vuosi Kokkolassa: Kiepin korjaus venyy ensi vuoden syksyyn

Alkuperäinen suunnitelma oli saada palosta kärsinut rakennus kuntoon vielä Kokkolan 400-juhlavuodeksi.

tulipalot
Ihmisiä suojavarusteissa palaneen rakennuksen sisällä.
Pinalto Oy:n toimitusjohtaja Arttu Siirilä (vas.), konservaattori Miia Torikka ja rakennuspäällikkö Veli-Matti Isoaho suojavarusteissa Kiepin tuhoutuneessa vanhassa osassa.Petri Kuikka /Yle

Vuosi sitten tulipalossa pahoin vaurioituneen luonnontieteellisen museon eli Kiepin vanhan osan korjaustyöt venyvät huomattavasti suunnitellusta Kokkolassa.

Vuonna 1823 rakennetun vanhan osan arvioitiin vielä syksyllä valmistuvan tämän vuoden aikana. Työ valmistuukin vasta syksyllä 2021.

Tuli tuhosi puolet valtakunnallisesti arvokkaasta rakennuksesta. Rakennuksen yläpohja, osa seinistä ja vesikatto tuhoutuivat. Valtaosa museon kokoelmista, muun muassa perhos- ja mineraalikokoelmat, saatiin pelastettua. Vanhasta museorakennuksesta jäi jäljelle hirsikehikko.

Korjausprojektia johtava suunnittelutyöryhmä on saanut työnsä vauhtiin tammikuun aikana. Tarkoitus on saada Kieppi samanlaiseen käyttöön kuin ennen paloa, kertoo rakennuspäällikkö Veli-Matti Isoaho.

– Terveelliset, turvalliset ja näyttelytiloiksi kelpaavat tilat. Siinä on tavoite.

Vanhan rakennuksen palanut katto.
Tuli vaurioitti laajasti vuonna 1823 rakennettua museorakennusta.Petri Kuikka / Yle

Tähän mennessä työryhmä on käynyt läpi tutkimuksia vesi- ja mikrobivaurioista sekä laserkeilauksesta.

– Niiden turvin on analysoitu, miten palo vaurioitti rakennusta ja kuinka talo korjataan kuntoon, kertoo Isoaho.

Laajassa suunnitteluryhmässä ovat mukana ely-keskus, vakuutuslaitos, museotoimi, Kiepin väki, kaupungin virkamiestyöryhmä ja arkkitehtitoimisto, joka on erikoistunut kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjaamiseen.

"Ei mikään tavanomainen remppakohde"

Rakennuksen korjaustöissä on pitänyt huomioida suojelu- ja lupa-asioita, joten työ on hidasta.

– Tämä ei ole mikään tavallinen rakennuskohde. Talo sijaitsee museokorttelissa, mistä löytyy rakennuksia 1600-, 1700- ja 1800-luvuilta. Rakennuksen suojelulliset ja kulttuurihistorialliset arvot pitää huomioida koko projektin ajan. Niin purkamis-, suunnittelu- kuin rakennusvaiheessakin, Isoaho kertoo.

Seuraavassa kokouksessa työryhmä lyö lukkoon, miten runkorakenne korjataan. Se määrittää koko projektin etenemisen.

Rakennuksen korjaussuunnitelman pitäisi valmistua touko–kesäkuuksi. Rakennuksen entisöinti voi päästä vauhtiin syksyllä. Urakan budjetti ei ole vielä tiedossa. Se selviää kesällä.

Kiepin kokoelmat ovat edelleen evakossa Ventuskartanon tiloissa. Siellä on esimerkiksi puhdistettu nisäkkäitä ja lintuja eli Veikko Salkion kokoelmaa.

Kiepin museopedagogi Mari Mäenpää kuvailee paloaamua mullistavaksi.

– Työpaikka tuhoutui ja siitä alkoi viikkojen työurakka kokoelman pelastamisessa, siirtämisessä ja restauroinnin suunnittelussa. Lista oli pitkä, muistelee Mäenpää.

Näyttelyesineitä, eläimen pääkalloja.
Palosta pelastetut näyttelyesineet on siistitty ja konservoitu, minkä jälkeen ne on laitettu pahvilaatikoihin odottamaan siirtoa luontomuseon entisöityihin tiloihin.Petri Kuikka / Yle

Hän muistaa kiirehtineensä palopaikalle miettien kuumeisesti, mitä pitää pelastaa ensin.

– Kun pääsin palopaikalle, oli Armas Järvelän perhoset saatu jo palavasta rakennuksesta ulos. Se tuntui huojentavalta. Sitten jatkettiin työkaverin kanssa seuraavaksi tärkeimpien kokoelmien hakemista, muistelee Mäenpää vuoden takaisia tapahtumia.

Kun museorakennus täyttyi savusta, kantoivat savusukeltajat museohenkilökunnan pyytämiä näyttelyesineitä pihalle.

– Yhteistyö pelastustyöntekijöiden kanssa sujui aukottomasti, kiittelee Mäenpää.

Kokoelman tärkeimmät osat olivat onneksi toisessa rakennuksessa tiiviissä vitriineissä.

Tuhoisa palo sai alkunsa sähkökaapista.

Lue myös:

Luonnontieteellinen museo nousee tuhkasta Kokkolassa: palanut rakennus peruskorjataan, kokoelmien konservointi jatkuu vielä kuukausia

Palossa pahasti vaurioituneen Kiepin kohtalo auki – korjaus vai kokonaan uusi rakennus?

"Suru, kauhu ja paniikki – olen pelännyt pitkään, että tällaista voisi tapahtua": Kokkolan museokorttelin palossa oli ainekset laajempaankin tuhoon

Museokorttelissa tulipalo Kokkolassa: Luonnontieteellisen museon kokoelmista iso osa näyttää säästyneen – "Perhoset on pelastettu"