Suomessa kuolee vuosittain kymmenen koiraa hissionnettomuuksissa – usein syynä taluttajan some-hetki

Uudet automaattihissit ovat koiran kannalta vaarallisempia kuin vanhat hissit.

Ihmisen keskittyminen herpaantuu helposti kännykän takia, mikä voi koitua koiran kohtaloksi. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Kajaanilaiset Erkki ja Auli Tervo olivat palaamassa lenkiltä koiransa Uulan kanssa.

Perheen vilkasliikkeinen bretoni livahti edeltä kerrostalon hissiin, ja joku tilasi samalla hetkellä hissin toiseen kerrokseen. Hissin ovi ei tunnistanut koiran fleksiä, vaan ovi meni kiinni ja hissi lähti nousemaan ylös.

Onneksi hissi oli tilattu 2. kerrokseen eikä sen ylemmäs. Fleksi jousti sen verran, että Uula omistajineen selvisi säikähdyksellä.

Tapauksesta on jo useampi vuosi aikaa, ja Tervot asuivat talossa, jossa oli nykyaikainen automaattihissi.

Uula selvisi hissitragediasta ehjin nahoin. Nykyään se viettää eläkepäiviä Lapissa. Kuva: Elli Tervo

Kaikki koirat eivät ole yhtä onnekkaita kuin Uula: Suomessa kuolee vuosittain noin 10 koiraa hissitapaturmien, vuoksi ja niin sanottuja läheltä piti -tilanteita sattuu arvion mukaan noin 30.

– Tämä on karkea arvio. Sen lisäksi vuosittain tapahtuu paljon sellaisia tapauksia, joista ei saada tietoa, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hissiturvallisuuteen erikoistunut johtava asiantuntija Antti Savola kertoo.

Tukesin tietojen lisäksi pelastuslaitos hälytetään vuosittain ainakin 10 sellaiseen tehtävään, jossa koiran hihna on jäänyt hissin oven väliin. Osin tilastoissa voi olla samoja tapauksia.

Hissiyhtiö Koneen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Jussi Haapkylän mukaan suurin yksittäinen onnettomuuksiin johtava tekijä on ihmisen huomion herpaantuminen – usein kännykän takia.

Vanhanaikaiset hissit turvallisempia koiralle

Vaaratilanne koiran ja hissin kanssa syntyy silloin, kun koira ja ihminen joutuvat eri puolelle hissin ovia. Mahdollisuuksia siihen on monia.

Tyypillisiä ovat tapaukset, jossa koira kiiruhtaa ulos hissistä ja omistaja jää hissiin. Samaa tapahtuu myös toisin päin: ihminen menee hissiin ensin ja koira jääkin rappukäytävään esimerkiksi nuuskimaan jotain. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle
Vaarallisia tilanteita voi syntyä silloin, kun kerrostasolla hissiä odotellessa väärään suuntaan menevä hissi pysähtyy kohdalle ja omistajan huomaamatta koira menee avoimista ovista sisään. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle
Yksi vaaranpaikka on myös se, jos hissi pysähtyy niin sanotusti kesken matkan, eli joku jää pois hissistä. Tällöin on mahdollista, että koira livahtaa ulos hissistä poistuvan kanssa eikä omistaja ehdi reagoida. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Hissidirektiivin tullessa voimaan vuonna 1999 Suomessa alettiin asentaa hissejä, joissa on liukuovet. Tämä mahdollisti ovien automatiikan ja sitä myötä sen, että koira voi huomaamattomammin livahtaa hissiin tai sieltä pois.

Tukesin Antti Savolan mukaan liukuovet paransivat yleisesti turvallisuutta, mutta koirien turvallisuus heikkeni.

Hihnalla on väliä

Vaikka vanhemmat hissit ovat usein koiran kannalta turvallisempia, on uudempiin hisseihin kehitelty turvamekanismiksi valoverho. Sekään ei kuitenkaan aina takaa turvallista matkaa koiralle. Valoverho pystyy havaitsemaan halkaisijaltaan vain yli 50 millimetrin esteet.

– Modernikaan valoverho tunnistaa harvoin ovien väliin jäänyttä ohutta hihnaa, hissiyhtiö Koneen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Jussi Haapkylä kertoo.

Tosin joissain tapauksissa hihnalla on väliä.

Fleksissä naru voi olla vain muutaman millin levyinen, joten silloin valoverho tunnistaa sen vielä huonommin kuin esimerkiksi muutaman sentin levyisen kangas- tai nahkahihnan.

Mikäli pahin skenaario tapahtuu, eli koira jää eri puolelle hissiä hissin ovia kuin ihminen, kannattaa yrittää nakata talutin kädestään samalle puolelle koiran kanssa.

Antti Savola kertoo, että myös tapaturmatilanteessa fleksi on huonompi kuin niin sanottu tavallinen hihna: ovien mentyä kiinni ja hissikorin lähdettyä liikkeelle tavallisen hihnan käsilenkki saattaa mahtua menemään ovien raosta koiran puolelle, kun taas fleksi mahtuu huonosti.

– Fleksissä koira pääsee myös helpommin livahtamaan monen metrin päähän, kun hihna kelautuu auki.

Rinnakkain hissiin

Koiran kanssa hissiin turvallisesti meneminen ja sieltä pois tuleminen ei ole rakettitiedettä. Kuitenkin hissiturvallisuuteen erikoistuneen johtavan asiantuntijan Antti Savolan mukaan ihmiset osaavat harvoin ajatella mahdollista vaaratilannetta.

Mikäli vaaraa ei ole omalle kohdalle sattunut, saatetaan hissiin mennä huolimattomasti koiran kanssa.

– Koiran omistaja ei välttämättä ehdi ymmärtää sitä, että tilanne on vaarallinen. Etenkin jos ovet alkavat sulkeutua, niin siinä ei ole paljoa aikaa toimia, Savola sanoo.

Koiran kanssa hissillä kulkiessa on hyvä muistaa kaksi asiaa: pidä talutushihna lyhyenä ja mene koiran kanssa rinnatusten hissiin sekä hissistä ulos. On myös hyvä varmistaa, että koiran häntä pääsee hissiin perille asti.

Millaisia vaaratilanteita sinulle on käynyt lemmikkisi kanssa? Keskustele aiheesta sunnuntaihin kello 23.00:een saakka!

Yksi turvallinen tapa on ottaa koira syliin hissiin mennessä. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle