Hyppää sisältöön

Vanhemmat tuomittiin viisivuotiaan lapsen törkeästä pahoinpitelystä: Lapsi nukkui kädet sidottuina, söi lattialla ja häntä vietiin viileään suihkuun

Isä ja äiti tuomittiin alle kahden vuoden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Helsingin hovioikeus ratkaisi asian toisin kuin käräjäoikeus aiemmin. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Hovioikeus on tuominnut naisen ja miehen alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä. Oikeuden mukaan vanhemmat tekivät tekoaikaan 5–6-vuotiaalle lapselleen ruumiillista väkivaltaa muun muassa sitomalla lapsen käsiä. Lapsi oli oikeuden mukaan pakotettu syömään ja nukkumaan siten, että hänen kätensä oli teipattu yhteen vartalon eteen tai taakse.

Lasta oli lisäksi viety viileään suihkuun, suljettu veneen kajuuttaan useaksi tunniksi ja pakotettu syömään lattialla. Oikeuden mukaan myös lapsen ihosairauden hoitoa oli laiminlyöty.

– Lapselle oli vanhempien menettelyn seurauksena aiheutunut kipua, ihon kuivumista, haavautumista ja arpeutumista sekä pituuskasvun taittumista ja kehityksen viivästymistä. Vanhemmat olivat siten vahingoittaneet lapsensa terveyttä ja syyllistyneet tämän pahoinpitelyyn, sanotaan hovioikeuden tiedotteessa.

Teot tapahtuivat Helsingissä ja Kauniaisissa usean kuukauden aikana vuonna 2015.

Oikeuden mukaan pahoinpitely oli erityisen julma, sillä se kohdistui puolustuskyvyttömään lapseen, jolla ei ollut mahdollisuutta puolustautua vanhempiaan vastaan.

– Lapselle oli vastaajien menettelystä aiheutunut vakavia seurauksia, joten pahoinpitelyä oli myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä, oikeus toteaa.

Vanhempia syytettiin myös lapsen vapaudenriistosta, mutta hovioikeus katsoi sen olleen osa törkeää pahoinpitelyä.

Äiti löi lasta saksilla kyynärpäähän

29-vuotias nainen tuomittiin vuoden ja kymmenen kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeuteen, 49-vuotias mies kuukautta lyhyempään rangaistukseen. Lisäksi vanhemmat määrättiin maksamaan lapselle yhteensä 13 000 euron korvaukset.

Äidin rangaistuksessa otettiin huomioon myös lapseen kohdistunut perusmuotoinen pahoinpitely. Oikeuden mukaan äiti löi lasta saksilla kyynärvarteen ja aiheutti tälle verta vuotavan haavan. Saksilla lyömisen osalta äidille määrättiin maksettavaksi vielä 500 euron korvaus.

Vanhemmat kiistivät törkeän pahoinpitelyn. Vastauksessaan isä muun muassa syytti lastensuojelua ja poliisia ylireagoinnista. Äidin mukaan toiminta ei ollut ylittänyt sallittuja kasvatuskeinoja ja kaikkien tekojen motiivina oli lapsen etu.

Lisäksi äiti kiisti saksilla lyömisen. Hänen mukaansa vamma aiheutui siitä, että sakset tökkäsivät lasta teipin leikkauksen yhteydessä.

Veneellä töissä ollut mies teki ilmoituksen

Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt vanhempien syytteet. Käräjäoikeuden mukaan vanhemmat eivät rasvanneet lapsen ihoa tarpeeksi, mutta tekoa ei sen mukaan kuitenkaan voinut pitää tahallisena laiminlyöntinä. Oikeuden mukaan vanhemmilla oli myös oikeus estää lastaan vahingoittamasta itseään teippaamalla tämän käsiä.

Käräjäoikeuden mukaan vanhemmat saivat myös sulkea lapsen kajuuttaan rauhoittumaan. Oikeuden mukaan kyse oli normaalista kasvattamisesta.

Tapaus tuli viranomaisten tietoon, kun naisen ja miehen veneelle lisämiehistöksi palkattu mies kertoi vanhempien toiminnasta tutulle toimittajalle, joka oli yhteydessä poliisiin. Mies oli tehnyt ilmoituksia myös lastensuojeluviranomaisille ja poliisille.

Lue myös:

.
.