Rovaniemen kokoomus paljasti salaisen vaaliliiton – kuusi valtuutettua yritti saada luottamuspaikkoja

Kokoomus kertoo, että vaaliliitto aikoi viedä luottamuspaikkajaon suhteelliseen vaaliin kaupunginvaltuustossa.

Rovaniemi
Vihreiden, KD:n ja Sara Tuiskun sopimus teknisestä vaaliliitosta.
Kokoomus lähetti tiedotusvälineille kopion sopimuksesta.Perttu Ruokangas / Yle

RovaniemiKokoomuksen kunnallisjärjestö on paljastanut kristillisdemokraattien, vihreiden ja Sara Tuiskun (sit.) solmiman salaisen vaaliliiton Rovaniemellä. Kunnallisjärjestö lähetti asiasta tiedotusvälineille tiedotteen ja laittoi liitteeksi sopimuksen teknisestä vaaliliitosta.

Sen ovat allekirjoittaneet vihreiden valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Jorma Kuistio, kristillisdemokraattien valtuustoryhmien puheenjohtaja Raimo Miettunen ja kokoomuksen ryhmästä erotettu Sara Tuisku. Liitossa oli yhteensä kuusi valtuutettua.

Kokoomus kertoo, että vaaliliitto aikoi viedä luottamuspaikkajakoa koskevan asian suhteelliseen vaaliin kaupunginvaltuustossa. Se olisi ollut vastoin valtuustoryhmien sopimia periaatteita paikkajaosta.

Miettunen teki liiton ja hajotti sen

Raimo Miettunen vahvistaa Ylelle, että hän oli vaaliliiton alullepanija.

– Tekninen vaaliliitto syntyi, kun sain sellaisen käsityksen, että vanha sopimus luottamuspaikkojen jaosta ei olisikaan enää voimassa.

Miettunen myöntää, että vaaliliitto kaatui siihen, kun hän irtautui siitä. Hän kiistää, että olisi kaatanut vaaliliiton, koska hänelle olisi luvattu henkilökohtainen luottamuspaikka.

– Kiistän tuollaisen huhun. Saimme lopulta samat paikat kuin ennenkin.

"Jää nähtäväksi, vaikuttaako luottamukseen"

Rovaniemen kaupunginvaltuusto valitsi luottamuspaikat uudelleen 20. tammikuuta. Syynä oli kaupungissa tehty organisaatiouudistus.

Miettunen valittiin ympäristölautakuntaan ja hänen puoluetoverinsa Riitta Hokkanen perusturvalautakuntaan. Miettusen paikasta äänestettiin valtuustossa.

Sara Tuisku jäi ilman luottamuspaikkoja.

Miettunen ei vielä ala arvioimaan sitä, jättääkö tapaus jonkinlaiset jäljet valtuustoryhmien väliseen luottamukseen.

– Se jää nähtäväksi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).