Hyppää sisältöön

Historiallisen suuren huumejutun syytteet luettiin oikeudessa – syytettyjen penkillä useita julkisuuden henkilöitä

Huumejuttu on herättänyt suurta huomiota muun muassa siksi, että siihen on sotkeutunut monia julkisuuden henkilöitä.

Liikemies Niko Ranta-ahon puolustusasianajaja Hannu Kaitaluoma Helsingin käräjäoikeuden historian suurimman huumejutun käsittelyn alkamispäivänä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut torstaina poikkeuksellisen laajan huumejutun käsittely. Koodinimellä "Katiska" tunnetussa jutussa on kyse viime vuonna paljastuneesta huume-, doping- ja rahanpesuvyyhdestä.

Oikeutta käydään poikkeuksellisesti turvasalissa, jonne yleisöllä ja medialla ei ole pääsyä. Yle seurasi oikeudenkäynnin ensimmäistä päivää videon välityksellä mediasalista.

Jutussa on kaikkiaan 54 vastaajaa. Verkoston johtajina pidetään Cannonball-moottoripyöräjengin entistä johtajaa Janne Tranbergiä ja liikemies Niko Ranta-ahoa.

Lisäksi kokonaisuudessa on ollut epäiltynä useita julkisuuden henkilöitä, kuten muusikko Samu Haber ja kilpapurjehtija, liikemies Janne Järvinen (siirryt toiseen palveluun). Osan syytetään avustaneen huumerikoksissa ja rahanpesussa, osaa syytetään pelkästä huumausaineen käytöstä.

Epäiltyjen roolista rikosvyyhdissä saadaan lisää tietoa sitä mukaa kun heidän syytteensä luetaan käräjäoikeudessa. Syytetyt pääsevät kertomaan omat näkemyksensä tapahtumista oikeudessa myöhemmin.

Syyttäjä vaatii maksimirangaistusta

Erikoissyyttäjä Heli Vesaajan mukaan Ranta-aho ja Tranberg ovat tuoneet maahan erittäin suuren määrän dopingaineita, huumeita ja huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 2016–2019.

Syyttäjä vaatii tusinalle ihmisiä pisintä mahdollista rangaistusta eli 13 vuotta. Syyttäjä vaatii valtiolle myös useiden miljoonien eurojen korvauksia rikoksista.

– Tämä johtuu huumausaineiden suurista määristä ja syytettyjen asemasta. Tässä asiakokonaisuudessa on erittäin suurin määrä erittäin vaarallisia huumausaineita, joita on tuotu Suomeen.

Syyttäjien mukaan verkosto on toiminut järjestäytyneenä rikollisryhmänä. Liiketoiminnan ympärille on rakennettu monimutkainen organisaatio, jonka tarkoituksena on ollut salata rikokset.

Syyttäjä: Näin huumeiden myyntiverkosto pyöri

Suuri osa huumausaineista on varastoitu ensin rahtialan yrityksen terminaaliin Vantaalle. Syyttäjän mukaan yrityksen työntekijä on ollut mukana juonessa ja ottanut vastaan useita lavallisia huumeita ja dopingia. Esimies on luullut alaisensa tilanneen vain alkoholia ja proteiinia.

Terminaalista aineet on kuljetettu eteenpäin varastoitavaksi ja inventoitavaksi. Yksi iso varasto sijaitsi Tampereella; muita varastoja on ollut ainakin Helsingissä ja Kanta-Hämeen Hausjärvellä.

Kolme valtavaa huume-erää piilotettiin maastokätköihin Karkkilan seudulle. Enimmillään eri maastokätköihin oli kätketty syyttäjien mukaan jopa viisi kiloa kokaiinia, sata kiloa amfetamiinia ja 30 000 ekstaasitablettia.

Varastoinnista ja inventoinnista ovat vastanneet päätekijöiden lähimmät rikostoverit. He ovat myös välittäneet aineet eteenpäin myytäväksi pääasiassa pääkaupunkiseudulle ja Pirkanmaalle. Kauppaa on tehty osin Tor-verkossa.

Aineiden myynnistä saadut rahat on toimitettu välikäsien ja rahamuulien kautta päätekijöille. Myyntirahoja on välitetty eteenpäin siten, että ketjun osana toimineet eivät ole välttämättä edes nähneet toisiaan.

Yksi epäilty on jättänyt esimerkiksi auton Malmin hautausmaan lähelle Helsingissä ja poistunut paikalta hetkeksi. Sillä välin toinen epäilty on käynyt jättämässä huumeiden myynnistä saadut rahat lukitsemattomaan autoon.

Lähipiiriä syytetään rahanpesusta

Syyttäjien mukaan rahojen rikollisen alkuperän kätkemiseen on osallistunut myös päätekijöiden läheisiä, kuten Ranta-ahon puoliso.

Hänen syytetään kuljettaneen Espanjassa olleelle miehelleen salkussa rahaa ja saaneen lahjaksi arvokkaan Rolex-kellon, joka on syyttäjän mielestä hankittu rikoksilla saaduilla rahoilla. Ranta-ahon puolisoa syytetään huumausainerikoksesta ja kahdesta rahanpesusta. Hän kiistää syytteet.

Kilpapurjehtija, liikemies Janne Järvisen syytetään antaneen huumeliigalle toimistotilaa huumausaineeksi luokiteltavien lääkkeiden varastointiin. Lisäksi hänen syytetään lunastaneen panttilainaamosta Tranbergin rikoksella hankkimaa omaisuutta.

Häntä syytetään kahdesta törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Järvinen vastaa syytteeseen myöhemmin oikeudenkäynnissä.

Osana vyyhteä käsitellään myös syytettä tapon yrityksestä. Syytetty ei ole kumpikaan epäillyistä päätekijöistä. Ranta-ahoa syytetään sen sijaan puolisonsa pahoinpitelystä.

Erikoissyyttäjä Heli Vesaajan mukaan Suomeen tuotiin erittäin suuri määrä dopingaineita, huumeita ja huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä.

Ruisrock 2019: Kokaiinilla täytetyt teepussit vaihtoivat omistajaa

Kaksi syytekohtaa koskee kokaiinin levittämistä vuoden 2019 Ruisrock-festivaalilla Turussa. Niko Ranta-aho ja toinen syytetty ovat syyttäjien mukaan vieneet erittäin vahvaa kokaiinia festivaalille ja laimentaneet sitä kalkkitableteilla.

Laimennettua kokaiinia on pussitettu teepusseihin, joita on myyty ja tarjottu festivaalialueella ja jatkoilla ravintolassa. Tähän on osallistunut syyttäjien mukaan myös Ranta-ahon puoliso.

Tässä yhteydessä on tapahtunut myös muusikko Samu Haberin epäilty huumausainerikos: hän on kertonut käyttäneensä pienen määrän huumetta Ruisrockin jatkoilla. Haber on kuitenkin kiistänyt yhteytensä isoon huumevyyhteen.

Sunrise Avenue -yhtyeestä tunnetuksi tullutta Samu Haberia syytetään kokaiinin käytöstä Ruisrock-festivaalilla 2019.

Oikeustalolla Haber sanoi toimittajille olevansa tyytyväinen siihen, että asiat tulevat julki. Hän myönsi käyttäneensä huumausaineita festivaalin jatkoilla, mutta ei muista, keneltä sai ne. Hän kielsi tunteneensa Ranta-ahoa tai tämän puolisoa ennalta.

– Täytyy myöntää, että muistikuvat ovat aika huuruiset muutenkin. Siinä oli pitkä festivaali takana, Sunrise Avenue -yhtyeestä tunnettu muusikko sanoi.

– Nyt selviää, mihin olen syyllistynyt ja mihin en.

Syyttäjän mukaan Haber on syyllistynyt huumausainerikokseen, kun hän on pitänyt hallussa ja käyttänyt viisi grammaa kokaiinia.

Kokaiinin kaupittelu festivaalilla on tapahtunut vain runsasta viikkoa ennen kuin poliisi otti kiinni huumevyyhdin epäillyt päätekijät Tranbergiä lukuun ottamatta. Festivaalin aikaan poliisi oli jo ratsannut huumeliigan tärkeän varaston Tampereella. Jutun kokonaisuudessa Ruisrockin tapahtumat edustavat vain pientä osaa.

Päätekijöiksi väitetyt kiistävät syytteet

Syytetyt eivät ole vielä ehtineet antaa vastaustaan syytteisiin oikeudessa. Janne Tranbergin ja Niko Ranta-ahon asianajajat kertoivat kuitenkin medialle, että heidän päämiehensä kiistävät syytteet.

– Ranta-aho ja Tranberg ovat kavereita ja tuntevat toisensa, ei siinä ole kiistämistä. Mutta hän ei ole osallistunut näihin syytteessä kuvattuihin tekoihin, Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma sanoo.

Kaitaluoman mukaan Ranta-aho on ollut lähes kokonaan eristyksissä, eikä ole päässyt puhumaan puolisonsa kanssa pitkään aikaan ennen oikeudenkäynnin alkua.

– Siihen nähden hän on pysynyt yllättävän hyvin kasassa, jos näin voi sanoa.

Tranbergin asianajaja Jaakko Tuutti puolestaan sanoo, että hänen päämiehensä "on vedetty loppumetreillä mukaan juttuun" eikä tällä ole nyt käsiteltävien rikosten kanssa mitään tekemistä.

Tausta: Liike-elämästä rikosepäillyksi

Helsingin käräjäoikeuden mukaan juttu on sen historian suurin huumejuttu. Päätekijöiden epäillään tuoneen maahan erittäin suuren määrän huumeita.

Poliisin mukaan Suomeen salakuljetettiin yhteensä muun muassa yli 200 kiloa amfetamiinia, 15 kiloa kokaiinia, yli 100 000 ekstaasitablettia ja kaksi kiloa kristallihuumetta – sekä lääkkeitä, dopingia ja hasista.

Puhutaan isoista rahoista: pelkästään jutussa salakuljetetun amfetamiinin arvo katukaupassa on miljoonia euroja.

Tapaus alkoi purkautua julkisuuteen heinäkuussa 2019, kun poliisi vangitsi Ranta-ahon ja useita muita. Vangitseminen herätti huomiota, koska liikemiehenä tunnetulla Ranta-aholla ei ollut vakavaa rikostaustaa ja tutkintavankeuteen joutui aluksi myös hänen puolisonsa, fitness-vaikuttajana tunnettu nainen.

Lokakuussa otettiin puolestaan Espanjasta kiinni Cannonball-jengin entinen johtaja Janne "Nacci" Tranberg. Pian kiinnioton jälkeen hänen kerrottiin liittyvän (siirryt toiseen palveluun) samaan vyyhtiin kuin Ranta-aho.

MTV:n uutisten mukaan poliisi oli päässyt vyyhdin jäljille jo vuoden 2018 jouluna (siirryt toiseen palveluun) selvittäessään yksityisasunnossa Helsingissä tapahtunutta puukotusta. Paikalta oli löytynyt suuri määrä huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä. Katiskapolulla tehty kotikeikka johti lopulta suuren huumejutun paljastumiseen. Siitä jäi elämään myös operaation koodinimi "Katiska".

.
.