1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lähi-itä

Trump esittelee kello 19 Lähi-idän rauhansuunnitelmansa – Näihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota

Suunnitelman on arvioitu tyydyttävän erityisesti Israelin toiveita. Presidentti Donald Trump uskoo silti, että palestiinalaiset hyväksyvät sen aikanaan.

Presidentti Trump ja pääministeri Netanjahu tapasivat ensimmäisen kerran jo eilen maanantaina. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esittelee kolme vuotta valmistelussa olleen Lähi-idän rauhansuunnitelmansa.

Valkoisessa talossa tapahtuvaa esittelyä voi seurata suorana täältä.

Suunnitelman valmistelusta on vastannut Trumpin vävy Jared Kushner.

Rauhansuunnitelman yksityiskohdista on tullut julkisuuteen ainoastaan osa, jossa palestiinalaisille tarjotaan rahallista tukea. Muut julkisuudessa liikkuneet tiedot rauhansuunnitelmasta ovat peräisin neuvottelijoilta tulleista vuodoista.

Jo ennakkoon on tiedossa, ettei palestiinalaisosapuoli ole ainakaan heti valmis hyväksymään suunnitelmaa. Palestiinalaisille onkin määrä tarjota muutaman vuoden harkinta-aikaa, jonka kuluessa suunnitelmalle haetaan hyväksyntää.

Näihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota:

1. Minkälaista rahallista apua palestiinalaisille annetaan?

Bahrainissa viime kesänä pidetyssä kokouksessa Kushner esitti, että palestiinalaisalueiden infrastruktuurin parantamiseen luotaisiin 50 miljardin dollarin suuruinen rahasto. Sen varoilla kohennettaisiin niiden julkista rakennuskantaa, yritystoimintaa ja matkailua.

Varoilla rakennettaisiin moottoritie yhdistämään palestiinalaisalueiden osia; Länsirantaa ja Gazaa. Jerusalem Post -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) tie kulkisi tunnelissa.

Rahaston varoja on tarkoitus käyttää myös Israelin naapurimaiden kehittämiseen.

2. Miten Israelin ja palestiinalaisalueen rajat vedettäisiin?

Trumpin on määrä esitellä Lähi-idän uudet, rauhansopimuksen mukaiset rajat.

Esityksestä tulleiden tietojen mukaan Länsirannalle rakennetut siirtokunnat siirtyisivät virallisestikin Israelin valtion alueiksi. Noin 15 siirtokuntaa ei ole fyysisesti yhteydessä muuhun Israeliin, vaan ne jäisivät saarekkeiksi palestiinalaisalueiden sisään. Niiden välille rakennettaisiin teitä, joita Israelin armeija valvoisi.

Kartta Länsirannan alueesta, joka on jaettuna Israelin ja palestiinalaisten hallitsemiin alueisiin. Kuva: Leena Luotio / Yle, lähde: BBC

Israel saisi mahdollisesti haltuunsa myös Jordanjoen rantaa.

Juutalaisten Länsirannalle rakentamat epäviralliset siirtokunnat tyhjennettäisiin.

Vastineeksi palestiinalaisten aluemenetyksistä Israel luovuttaisi palestiinalaisille nyt asumattomia alueita Negevin autiomaasta ja Gazan rajan tuntumasta.

3. Mitä ehdotetaan Itä-Jerusalemista?

Israelilaisen Haaretz-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Itä-Jerusalemista esitetään palestiinalaisalueen virallista pääkaupunkia. Israel vetäytyisi Itä-Jerusalemista.

Jerusalem Kuva: Nikolay Vinokurov / AOP

Jerusalemin vanha kaupunki ja sen tärkeät uskonnolliset rakennukset jäisivät Israelin hallinnon alaisuuteen, mutta palestiinalaiset saisivat vastuun niiden ylläpidosta. Tähän palestiinalaiset voisivat saada tukea Jordanialta.

4. Mitä sanotaan palestiinalaisvaltiosta?

Yhdysvaltain johto on kauan kannattanut ajatusta, että Israel ja palestiinalaiset muodostaisivat omat valtionsa, jotka eläisivät rinta rinnan. Jared Kushner kertoi kuitenkin viime keväänä (siirryt toiseen palveluun), ettei rauhanehdotukseen laiteta mainintaa kahden valtion ratkaisusta. Tämä johtui Kushnerin mukaan siitä, että israelilaiset ja palestiinalaiset tulkitsevat asian eri tavoin.

Haaretz-lehden mukaan esitykseen sisältyisi palestiinalaisvaltion muodostaminen, mutta kyseessä ei olisi täysivaltainen valtio.

Neuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan Trumpin esittää "demilitarisoidun Palestiinan valtion" perustamista. Tämä merkitsisi, ettei valtiolla olisi oikeutta ylläpitää asevoimia tai omia diplomaattisuhteita. Israelin armeija valvoisi sen rajoja.

Jared Kushner on kertonut, että esitykseen sisältyy myös suunnitelma, miten palestiinalaispakolaisten asia järjestettäisiin. Tästä ei ole saatu ennakkotietoja.

Lue lisää:

Time: Trump Is Finally Presenting His Middle East 'Peace Plan.' Here's What We Know So Far (siirryt toiseen palveluun)