Yhdysvalloissa arvostellaan Britannian prinssi Andrew’n haluttomuutta auttaa seksuaalirikostutkinnassa – "Tekee karhunpalveluksen uhreille"

Syyttäjäviranomaiset ja liittovaltion poliisi FBI haluavat kuulla prinssi Andrew'ta liikemies Jeffrey Epsteinin seksuaalirikostutkinnassa. Prinssin yhteistyöhalua kuvattiin nollaksi.

Prinssi Andrew, Yorkin herttua
Prinssi Andrew
Yhdysvaltain syyttäjänviranomaiset haluavat kuulla Britannian prinssi Andrew'ta liikemies Jeffrey Epsteiniä koskevassa seksuaalirikostutkinnassa.Will Oliver / Epa

Britannian prinssi Andrew on jälleen joutunut myrskyn silmään.

Yhdysvaltain syyttäjänviranomaiset kertoivat maanantaina, että prinssi Andrew ei ole suostunut auttamaan edesmenneen ystävänsä, liikemies Jeffrey Epsteinin seksuaalirikostutkinnassa.

– Tähän mennessä prinssi Andrew'n yhteistyöhalu on ollut nolla, kuittasi New Yorkin syyttäjäviranomaisten edustaja Geoffrey Berman.

Liittovaltion poliisi FBI ja liittovaltion syyttäjäviranomaiset olivat pyytäneet Andrew’tä kuultavaksi tutkinnassa.

Andrew'n ja miljonääri Epsteinin ystävyyssuhde on aiheuttanut Britannian hoville päänvaivaa viime vuosina. Marraskuussa Andrew ilmoitti vetäytyvänsä edustustehtävistä Epstein-kytköstensä vuoksi.

Andrew oli sitä ennen esiintynyt Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tv-haastattelussa, jossa hän ei ollut osoittanut katumusta suhteestaan kertaalleen tuomittuun seksuaalirikolliseen.

Hän ei myöskään ollut suhtautunut myötätuntoisesti Epsteinin väitettyihin uhreihin.

Epsteinin uhri ja heidän asianajajansa Gloria Allred puhuvat tiedotusvälineille
Liikemies Jeffrey Epsteinin väitetty uhri Teala Davies (oik.) ja Daviesin asianajaja Gloria Allred poistuivat oikeustalolta New Yorkissa elokuussa 2019. Heidän seurassaan oli toinen uhri, jonka nimeä ei kerrottu julkisuuteen.Alba Vigaray / EPA

"Moraalinen velvollisuus" auttaa

Vielä marraskuussa Andrew ilmoitti olevansa valmis avustamaan Epsteiniä koskevassa tutkinnassa tarpeen mukaan.

Tiistaina Epsteinin uhrien asianajajat patistivat Andrew’ta auttamaan paritusrinkitutkinnassa. Yhdysvaltalaisen asianajajan Gloria Allredin mukaan Andrew’lla on "moraalinen velvollisuus" auttaa tutkinnassa.

Allred sanoi BBC:lle tiistaina, että jos Epstein ei sitä tee, tulee hän tehneeksi "karhunpalveluksen uhreille".

Britanniassa hovi ei kommentoinut tietoja siitä, että Andrew välttelee tutkintaa. Prinssi Andrew on kuningatar *Elisabetin *kolmanneksi vanhin lapsi.

Prinssi Andrew ja kuningatar Elisabet saapumassa jumalanpalvelukseen
Prinssi Andrew (takana oikealla) osallistui äitinsä kuningatar Elisabetin kanssa jumalanpalvelukseen Norfolkissa 19. tammikuuta.Will Oliver / EPA

Epäillyn paritusringin tutkinta jatkuu

Viranomaiset tutkivat Epsteiniin ja hänen mahdollisiin rikoskumppaneihinsa liittyviä väitteitä alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ja parituksesta.

Rahoitusmaailmassa vaikuttaneella Epsteinillä oli laajat ja vaikutusvaltaiset kansainväliset verkostot. Niihin kuului poliitikkoja, yritysjohtajia, kuninkaallisia ja viihde- ja rahoitusmaailman edustajia.

– Jeffrey Epstein ei olisi voinut tehdä mitä hän teki ilman muiden apua. Voin vakuuttaa teille, että tutkintamme menee eteenpäin, syyttäjäviranomaisten edustaja Berman sanoi.

Epstein teki itsemurhan viime elokuussa vankilassa, jossa hän oli odottamassa oikeudenkäyntiä seksuaalirikoksista. Hänet oli vangittu epäiltynä kymmenien alaikäisten tyttöjen hyväksikäytöstä.

Syyttäjä Geoffrey Berman kertoi syyttäjän toivovan vielä lisätietoa mahdollisilta uhreilta tai silminnäkijöiltä.
Syyttäjä Geoffrey Berman kertoi heinäkuussa syyttäjän toivovan vielä lisätietoa Epstein-vyyhteen mahdollisilta muilta uhreilta tai silminnäkijöiltä. Jason Szenes / EPA

Epstein oli kiistänyt syytökset.

Andrew itse kuvasi suhdettaan Epsteiniin sopimattomaksi ilmoittaessaan luopuvansa edustustehtävistä. Epsteinin tuttavapiiriin olivat kuuluneet myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja entinen presidentti Bill Clinton.

Andrew kiistänyt syytökset

Myös Andrew'n on väitetty harrastaneen seksiä alaikäisen kanssa Epsteinin luona. Andrew on kiistänyt syytökset. Tapaamisen oli järjestänyt Epstein.

Andrew'ta syyttävän naisen Virginia Giuffren mukaan Epsteinin lähipiiri värväsi hänet mukaan. Giuffren mukaan häntä oli ohjeistettu harrastamaan seksiä Epsteinin ja tämän ystävien, kuten prinssi Andrew’n kanssa.

Naisen on kerrottu olleen tapahtumahetkellä 17-vuotias. Hän on kertonut Epsteinin myös maksaneen hänelle seksistä Andrew’n kanssa.

Giuffren asianajajat ovat pyytäneet pitkään Andrew’n kuulemista tutkinnassa.

Virginia Roberts Giuffre
Virginia Roberts Giuffre kuvassa keskellä 27. elokuuta New Yorkissa. Alba Vigaray / AOP

Andrew oli vieraillut Epsteinin asunnoissa Floridassa, New Yorkissa ja Karibialla. Hän kertoi haastattelussa, ettei hän ollut vierailuillaan nähnyt mitään epäilyttävää.

Epstein oli saanut vuonna 2008 vankeustuomion alaikäisen prostituutiosta.

Andrew oli vieraillut Epsteinin luona vielä vuonna 2010, jolloin tämä oli vapautunut vankilasta.

Lue myös:

Liikemies Jeffrey Epsteinin väitetään syyllistyneen tyttöjen ja naisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön jo 1980-luvulla

Britannian prinssi Andrew vetäytyy tehtävistään toistaiseksi

Britannian prinssi Andrew yritti pelastaa nahkansa tv-haastattelulla, mutta lopputulos oli katastrofi

Skandaaliprinssi Andrew vajoaa yhä syvemmälle suohon – brittimedia kysyy, kuinka satojen tuhansien tuloilla on rahoitettu miljoonamenot

Prinssi Andrew katuu ystävyyttään seksuaalirikoksista tuomitun Epsteinin kanssa: "Sopimatonta kuninkaallisen perheen jäsenelle"

Lähteet: Reuters, AFP, AP