Romaniperhettä ei palveltu Neste-huoltamolla Vantaalla – työntekijä sai sakkoja ja perhe korvauksia

Tapaus sattui toukokuussa 2018.

syrjintä
bensapumppuja
Huoltamon työntekijä tuomittiin syrjinnästä käräjäoikeudessa.AOP

Vantaalaisen Neste-huoltoaseman työntekijä tuomittiin romaniperheen syrjinnästä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Oikeuden mukaan kolmikko joutui syrjinnän kohteeksi toukokuussa 2018 tullessaan tankkaamaan autoa.

Noin viisikymppinen nainen määrättiin maksamaan 20 päiväsakkoa eli 380 euroa. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä kolmelle syrjitylle kullekin 500 euroa.

Oikeuden mukaan työntekijä ei avannut romaniperheelle bensapumppua ennen kuin oli ottanut asiakkaalta setelit kassansa viereen ikään kuin etukäteismaksuksi. Menettelyn katsottiin johtuneen asiakkaiden romanitaustasta.

Tapahtumat tallentuivat valvontakameralle ja asiakkaan kuvaamalle videolle. Asiakas kysyy tallenteella työntekijältä, johtuiko bensapumpun avaamatta jättäminen siitä, että hän on mustalainen. Työntekijä vastaa, että "Näin valitettavasti on".

Työntekijä selitti pumpun avaamatta jättämistä oikeudessa sillä, että asiakkaan auto oli ulkomaisessa rekisterissä. Hänen mukaansa käytäntönä näissä tapauksissa oli, että pumppu avattiin vasta, kun asiakas oli käynyt sisällä ja käytäntö oli selvitetty hänelle. Käräjäoikeuden mukaan avaamatta jättämiselle ei kuitenkaan ollut perustetta sen jälkeen, kun asiakas oli marssinut sisään heittäen setelin tiskille.

Työntekijä kertoi myös kokeneensa asiakkaan kovaäänisen saapumisen uhkaavaksi. Oikeus katsoo, ettei asiakas vaikuta tallenteella aggressiiviselta. Tuohtuminen ja kovaääninen puhe on oikeuden mukaan ymmärrettävää, koska mies oli kertomansa mukaan aiemminkin kohdannut romanina vastaavaa menettelyä.

Aiheesta aiemmin:

Romaniperhettä ei palveltu huoltoasemalla Vantaalla, työntekijälle syrjintäsyyte

Romaniperheen ei annettu tankata käteisellä huoltoasemalla – esitutkinta valmis, huoltamon työntekijät kiistävät syrjineensä

Poliisi tutkii romaniperheen kohtelun huoltamolla

Romaniperheen ei annettu tankata käteisellä huoltoasemalla – tilanne tallentui videolle: "Vieläkin ihmisillä on näin kovat ja pinttyneet ennakkoluulot"