Liikenneturva: Rovaniemestä tulee turvallisempi kaupunki, kun nopeudet laskevat

Nopeusrajoitusten alentamisesta taajamissa on tullut valtakunnallinen ilmiö, vaikka laki ei velvoita kuntia siihen.

liikenneturvallisuus
Jalankulkumerkki
Jalankulkijan kuoleman todennäköisyys on alle 10 prosenttia, jos häneen törmäävän ajoneuvon nopeus on korkeintaan 35 kilometriä tunnissa. Viidenkympin nopeudella kuoleman todennäköisyys on jo 40 prosenttia.Henrietta Hassinen / Yle

RovaniemiLiikenneturva odottaa selviä parannuksia liikenneturvallisuuteen, kun Rovaniemen kaupunki laskee nopeusrajoituksia. Jatkossa nopeusrajoitus on kolmekymmentä kilometriä tunnissa Rovaniemen ydinkeskustassa ja neljäkymmentä kilometriä tunnissa keskustan kehällä.

Nopeusrajoitusten alentamisesta on tullut valtakunnallinen ilmiö, vaikka laki ei velvoita kuntia siihen, sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

– Ei siihen varsinaisesti velvoitetta ole, vaan se lähtee ihan puhtaasti turvallisuuden parantamisesta. Halutaan tehdä tienkäyttäjille turvallinen liikenneympäristö.

Valtosen mukaan nopeuksien lasku parantaa turvallisuutta kahdella tavalla.

– Ensinnäkin autoilijalla on parempi mahdollisuus välttää onnettomuus. Toiminta-aikaa on enemmän esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, että jalankulkija tulee yllättäen törmäyslinjalle. Ja jos törmäys sattuu, niin törmäysnopeus on paljon pienempi. Sillä matkalla, missä neljässäkympissä vasta ehtii aloittamaan jarruttamisen, niin kolmestakympissä ehtii ajoneuvon pysäyttämään.

Tilastojen mukaan jalankulkijan kuoleman todennäköisyys on alle 10 prosenttia, jos häneen törmäävän ajoneuvon nopeus on korkeintaan 35 kilometriä tunnissa. Viidenkympin nopeudella kuoleman todennäköisyys on jo 40 prosenttia, eli huomattavasti suurempi.

Lue lisää:

Koulujen alueiden nopeusrajoituksia lasketaan Keski-Suomessa

Nopeusrajoitukset laskevat Rovaniemen ydinkeskustassa 30 kilometriin tunnissa