Belgian entinen kuningas myönsi vihdoin isyytensä: tunnusti avioliiton ulkopuolisen tyttärensä

Eläkeläiskuningas myönsi asian sen jälkeen kun dna-näyte osoittautui positiiviseksi.

Albert II (Belgia)
Delphine Boël on vuosia vaatinut selvyyttä siihen, onko Belgian entinen kuningas Albert II hänen biologinen isänsä. Tässä Boël helmikuussa 2017.
Delphine Boël on vuosia vaatinut selvyyttä siihen, onko Belgian entinen kuningas Albert II hänen biologinen isänsä. Tässä Boël helmikuussa 2017.Stephanie LeCocq / EPA

Belgian entinen kuningas Albert II on myöntänyt olevansa aviottoman tyttären isä. Entinen kuningas myönsi asian sen jälkeen kun dna-näyte isyydestä osoittautui positiiviseksi.

Taustalla on vuosien oikeustaistelu, jossa taiteilija Delphine Boël väitti ex-kuningasta isäkseen. Boël sanoi asianajajansa välityksellä tunnustuksen olevan helpotus.

85-vuotias entinen monarkki myönsi asian lausunnossaan, jossa hän sanoi lopettavansa "tuskallisen" kiistan isyydestä. Oikeutta on käyty vuodesta 2013, jolloin Albert luopui kruunustaan ja menetti syytesuojansa.

Kieltäytyi testeistä

Albert ei koskaan julkisesti kiistänyt isyyttään, mutta hän kieltäytyi sinnikkäästi dna-testeistä.

Toukokuussa 2019 belgialainen tuomioistuin kuitenkin päätti, että ex-kuninkaan on suostuttava näytteeseen sakon uhalla. Päätöksen mukaan ex-kuninkaalle pamahti 5 000 euron sakko jokaiselta päivältä, jona hän kieltäytyi näytteestä.

Belgian entinen kuningas Albert II Brysselissä marraskuussa 2018.
Belgian entinen kuningas Albert II Brysselissä marraskuussa 2018.Stephanie LeCocq / EPA

Boël, 51, väitti vuonna 2005 ensimmäistä kertaa julkisesti, että Albert on hänen isänsä. Boëlin äiti, paronitar Sybille de Selys Longchamps on sanonut, että hänellä ja Albertilla oli suhde vuosina 1966–1984, kun Albert oli vielä Liègen prinssi.

Albert II nousi kuninkaaksi vuonna 1993 veljensä kuoltua. Albert luopui kruunusta vuonna 2013 terveyssyihin vedoten. Hänellä on kolme muuta lasta kuningatar Paolan kanssa : nykyinen kuningas Philippe sekä prinsessa Astrid ja prinssi Laurent. He ovat kaikki vanhempia kuin Delphine.

Boëlin tausta nousi julkiseksi puheenaiheeksi vuonna jo 1999, kun Albertin italialaisesta vaimosta, kuningatar Paolasta julkaistiin elämäkerta. Siinä väitettiin, että Albertilla on ollut pitkä sivusuhde, josta syntyi tytär 1960-luvulla.

Delphine Boël on sanonut, ettei hän halua rahaa vaan asian tunnustamista, jotta se ei jäisi painolastiksi hänen lapsilleen. Hänellä itsellään on aatelisarvo Belgiassa.

Aiheesta aiemmin:

Belgian 84-vuotias ex-kuningas taipui lopulta antamaan dna-näytteen – väitetään aviottoman lapsen isäksi

Tuomioistuin määräsi Belgian ex-kuninkaan antamaan DNA-näytteen sakon uhalla

Lähteet: AFP, AP