1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lakot

Metsäteollisuuden lakot jatkuvat – molempien lakkojen sovittelua jatketaan perjantaina

Metsäteollisuuden työriitojen sovittelut päättyivät tuloksettomina tiistaina.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala valtakunnansovittelijan toimistolla tiistaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Paperiliiton ja Metsäteollisuuden välisen työriidan sovittelu päättyi tiistaina tuloksettomana. Sovittelua jatketaan perjantaina kello 12.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei antanut sovintoesitystä osapuolille.

Piekkala sanoi Ylelle, että sovintoesitykseen ei ollut tänään minkäänlaisia edellytyksiä. Piekkala kuvaili, että sovittelussa mentiin ”eteen- ja taaksepäin”.

– Sovintoesityksestä oli jossain vaiheessa hieman toivetta, mutta sitten tuntui, että ne toiveet menivät vähän hiekkaan, Piekkala kommentoi.

Riitaa ratkottiin valtakunnansovittelijan toimistolla aamuyhdeksästä lähes iltayhdeksään saakka.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kertoi Ylelle, että sopua yritettiin löytää sovittelijan avustuksella, mutta se ei tänään toteutunut.

– Yritimme kyllä keskenämme etsiä sopua paljon ja sillä tiellä jatketaan perjantaina.

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kommentoi Ylelle neuvottelujen kariutumisen olleen suuri pettymys.

– Kyllähän tämä huonolta näyttää, mutta ratkaisua täytyy hakea. Perjantaina on sitten uusi yritys.

Myös mekaanisen metsäteollisuuden työriidan sovittelu päättyi tuloksettomana tiistaina. Tätäkin työriitaa sovitellaan seuraavan kerran perjantaina. Sovittelu alkaa kello yhdeksän.

Mekaanisen metsäteollisuuden lakosta huolimatta kaikissa tehtaissa ei tuotantoa ole keskeytetty. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi aiemmin tiistaina Ylelle, että lakko on tällä hetkellä kuitenkin "kohtuullisen hyvin" päällä.

– Meillä on noin sata yritystä tai toimipaikkaa lakon piirissä ja tiedossamme on neljästä viiteen yksikköä joissa lakko ei ole toteutunut odotetulla tavalla, Aalto kertoi.

Aallon mukaan tämänpäiväisessä keskustelussa selkiytyivät molempien osapuolten näkemykset.

– Meillä oli hyvähenkinen keskustelu ja nyt tiedetään mitä kumpikin osapuoli tässä tavoittelee.

Kolmiviikkoinen lakko alkoi maanantaina

Maanantaina metsäteollisuudessa alkoi kolmiviikkoinen lakko, jonka piirissä on ammattiliittojen mukaan yli 17 000 työntekijää. Siihen osallistuvat Paperiliiton edustamat paperi- ja sellutyöläiset, Teollisuusliiton väki mekaanisessa metsäteollisuudessa eli sahoilla ja vaneritehtailla sekä ammattiliitto Pron paperiteollisuuden toimihenkilöt.

Paperin ja sellun sopua on etsitty kymmenissä tapaamisissa. Erityisesti työntekijöitä neuvotteluissa kiinnostaa kiky-tuntien kohtalo. Teknologiateollisuudessa kiky-tunneista luovuttiin vuodenvaihteessa, ja palkansaajajärjestöt tavoittelevat laajasti samaa muilla aloilla.

Työnseisaukset ilmoitettiin alun perin kaksiviikkoisiksi, mutta viikonloppuna alojen työntekijäjärjestöt Paperiliitto ja Teollisuusliitto laajensivat lakkonsa kolmannelle viikolle. Toimihenkilöiden lakko kestää yhä kaksi viikkoa.

Lue myös:

Lakko hiljensi koneet, mutta rikkurit paiskivat töitä – työntekijä: kaikilla ei ole varaa jäädä lakkoon

Talotehtaan piti pyöriä lakosta huolimatta, mutta liitto perui poikkeusluvan – työntekijät aikovat silti palata töihin

Tuotanto jatkuu lakosta huolimatta Keiteleellä ja Sonkajärvellä